Niet een week van het geld, maar 3 weken van het geld werden georganiseerd door Rabobank Leiden-Katwijk en het Rijksmuseum van Oudheden. Drie maandagen achter elkaar was het museum speciaal geopend voor ruim 400 kinderen uit 15 groepen 8 vanuit Katwijk, Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest.

Medewerkers van het museum vertelden de kinderen over de oorsprong van het geld. Dat begon met ruilhandel. Ze kregen diverse oude betaalmiddelen te zien, van steentjes tot prachtige oude munten. En ze mochten ruilhandel zelf uitproberen met voorwerpen uit het museum. Medewerkers van de Rabobank, leerden de kinderen over omgaan met geld. Is het bijvoorbeeld handiger om te lenen of sparen voor een nieuwe tablet? Ook het bankpasje kwam aan de orde in het onderdeel ‘pas op je pas’. Geef nooit je pincode of je pas af, was de waarschuwing. De kennis van de kinderen werd vervolgens getest in een geldquiz.

De kinderen dachten enthousiast mee tijdens de lessen. Bijvoorbeeld hoe je extra geld kan sparen om eerder iets te kunnen kopen. En ze vonden het heel bijzonder om eeuwenoude muntjes te kunnen voelen en bekijken. De leraren en ouders vonden het ‘een leuk en leerzaam initiatief’.

Voor Rabobank Leiden-Katwijk is financiële opvoeding een belangrijk speerpunt. Kinderen die al op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om kunnen gaan, komen later minder vaak in de financiële problemen. De samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden maakt de gastlessen helemaal speciaal. Het is goed als kinderen weten waar het geld oorspronkelijk vandaan komt, zeker in deze tijd van digitalisering en het betalen met pasjes. Het is tenslotte veel duidelijker dat je geld op is als je niks meer in je portemonnee of spaarpot hebt. Het is tegenwoordig minder zichtbaar. En daarom is financiële opvoeding juist belangrijk!