Dit is een origineel persbericht

Dat de informatievoorziening zoals die verzorgd wordt door de bibliotheek, gemoderniseerd moet worden, is het grootste deel van de gemeenteraad het al langer eens. Zo’n toekomstbestendige bieb is niet meer een stoffige boeken uitleenplek, maar een combinatie van verschillende andere dingen, zoals horeca, zzp/studie plekken, cultuur podium, VVV, zalen verhuur en misschien ook een muziekschool.

Geen grote hoofdbieb
GemeenteBelangen heeft al eerder aangegeven, voor ons hoeft er geen grote hoofdbieb te komen op een dure winkel locatie. De filialen van Rijnsburg (de Burgt) en Valkenburg (het Dorpshuis) bewijzen dat een kleine standalone bieb prima te bedienen is vanuit een centraal punt. Wij voldoen hier aan de wens van vele burgers, daar het draagvlak onder bevolking voor een grote hoofdbieb er nauwelijks is. Elke kern krijgt zijn eigen bieb voorziening: gelijke monnikken, gelijke kappen.

Onderhuur door en aan wie?
Ook is GB niet overtuigd dat de bibliotheek organisatie de juiste partij is om de onderhuur aan derden in het pand te gaan doen.

Hulp bij de winkel verplaatsing
De verplaatsing van de winkels uit de promenade moeten we volgens het college aan de markt overlaten, maar wel bijzonder dat als het op zondagsopening aankomt, het college keihard ingrijpt om de arme ondernemers te behoeden.
De gemeente heeft hier zeker een zorgplicht, daar wij als gemeente een deel van de detailhandel meters weghalen. Deze verplaatsing naar het Emmaplein ziet GB wel als een positieve ontwikkeling voor de leegstand aldaar.

Muziekschool in de kelder?
Er moet nog een goed onderzoek komen naar de inpassing van de muziekschool in de promenade, want geheel in de kelder lijkt ons niet de ideale oplossing. Ook geluidsdemping heeft aandacht nodig, daar de bieb weer stilte plekken heeft.

Burgerparticipatie
Noch de leden van de muziekschool, noch de leden van de bieb zijn gevraagd naar hun mening. Wel bijzonder dat het grootste deel van de toekomstige gebruikers niet om hun mening wordt gevraagd.

Prijsvraag
De naam “bieb” is niet de goede naam in de samenleving voor deze nieuwe informatie vorm, dus heeft GB een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuwe naam voor de toekomstige promenade. Inzending op info@gbkatwijk.nl

Conclusie
GemeenteBelangen ziet veel mogelijkheden in het gebruik van de promenade voor bieb, muziekschool, boekhandel, VVV, horeca en nog veel meer, maar verwacht nog meer onderzoek in detail om de resterende risico’s verder weg te nemen.

René Slootweg, fractievoorzitter GemeenteBelangen

Comments

comments

DELEN

1 REACTIE

  1. GB stelt voor om ook leden van de bieb en de muziekschool te raadplegen. Interessant punt en de uitslag zou nog wel eens spannend kunnen zijn.
    Ook spannend zou zijn om eens leden van alle politieke partijen te vragen. Of beslist een handjevol?

Comments are closed.