GemeenteBelangen kan de locatie keuze voor een toekomstbestendige bibliotheek van het college niet begrijpen.Waarom geeft de gemeente punten aan de verschillende locaties als ze daar vervolgens niets mee doet?

In het voorstel heeft de gemeente namelijk nauwkeurig gekeken hoe de bieb ruimtelijk past, hoe ze maatschappelijk ligt, naar de historische waarde en ook de kosten. Daarnaast heeft ze aangegeven hoeveel bedrijven en woningen er moeten wijken, wat te doen met parkeren en eventuele combinaties met andere gebouwen. Aan alle onderwerpen heeft ze punten en bedragen toegekend om zo een goede afweging te kunnen maken.

Al met al een prima uitgangspunt. Dan is het raar als het college vervolgens niet kiest voor locatie 6, die de meeste punten heeft, maar voor locatie 5.

Locatie 6: Oude PTT en dagbesteding ’s Heerenloo heeft de meeste punten:
GemeenteBelangen concludeert dat locatie 6 (oude PTT kantoor en dagbesteding ’s Heerenloo) de beste locatie is. Dat het kan het college goed aan de burgers uitleggen aan de hand van de punten.

Minder woningen weg:
Locatie 6 heeft meer punten op ruimte, maatschappelijke inpassing enzovoort dan de locatie die het college kiest. Locatie 6 kost aanzienlijk minder, er ligt een kant-en-klare parkeerplaats achter (Baljuwplein) en er hoeven maar 2 woningen weg en geen 10 zoals in het voorstel van het college voor locatie 5.
Ook in een monumentaal pand als het oude PTT kantoor kan de nieuwe bieb een prima “smoelwerk” krijgen.

Extra kosten?
Tijdens de informatieve sessie kwam bovendien naar voren dat het slopen op locatie 5 extra kosten met zich kan meebrengen. Locatie 6 heeft minder sloopkosten omdat het PTT kantoor, als monument, niet gesloopt mag worden.

Een andere bezwaar tegen locatie 5 is dat op het Westpad twee richtingsverkeer moet komen. Dat vereist een bredere doorgang zodat het vistentje aan de Tramstraat zijn terras verliest. De zaak van Haasnoot Wonen moet in beide gevallen verhuizen maar de Griek kan van GB blijven. De dagbesteding van ’s Heerenloo kan verhuizen naar het postkantoor gebouw op het Baljuwplein, want dat is van de gemeente en staat leeg.