Na de bespreking in een oordeelvormende sessie van de Katwijkse gemeenteraad donderdagavond 1 oktober betreffende de petitie om koopzondagen in Katwijk mogelijk te maken, heeft de Katwijkse politiek de ver uiteen liggende standpunten ook nog eens in de papieren- en digitale media uitgevent zo ook bij de lokale omroep.

Natuurlijk wist eenieder, die met interesse dit onderwerp alle jaren volgde, dat er geen bakens verzet zouden worden in dit debat van 45 minuten. ‘We doen een plas en het is zoals het was’, kon naadloos aan deze sessie worden verbonden. De drie christelijke coalitiepartijen hebben immers met 19 raadszetels van de 33 natuurlijk de meerderheid.

Met de insprekers, dhr. Verburg als Rijnsburgse ondernemer en dhr. Schipper als één van de drie initiatiefnemers van genoemde petitie, is het politiek zeer gevoelige punt weer even in de schijnwerpers gezet. Het debatje dat volgde, leek op een tafeltenniswedstrijd waarvan de uitslag vooraf vast stond en de standpunten als het pingpongballetje heen en weer over de vergadertafels vlogen: ‘Waarom geen proefperiode invoeren?’, ‘Onderzoek uit Breda wijst uit dat er minder belangstelling voor koopzondagen is’, ‘Het gaat niet om verplicht een zondagse winkelopenstelling maar om keuzevrijheid voor de Katwijkse ondernemers’ enz.
Waar we in de politieke arena voortdurend pleiten voor de keuzevrijheid, denk maar aan identiteitsgebonden zorgverleners, wordt dit woord ‘keuzevrijheid’ op dit dossier met kleine letters of helemaal niet geschreven. Dat was de constatering na 45 minuten en bij een langer debat blijf je toch maar in een kringetje praten.

Mijn ouders woonden in de kern Monster van de gemeente Westland, best te vergelijken met ons Katwijk, waar 39 raadsleden zitting hebben. Het CDA, ook daar de grootste partij, met negen zetels en drie andere coalitiepartijen (Gemeente Belang Westland, VVD Westland en Progressief Westland) vormt met 22 raadsleden als coalitie de meerderheid. En de koopzondag van 12.00 – 17.00 uur bestaat al geruime tijd in die gemeente. Dat kan variëren per kern van eens per maand tot elke zondag.
Wat leuk om te lezen dat gemeentelijk zo nabij de insteek van christelijke partijen zo kan verschillen. De lijstcombinatie CU-SGP in het Westland noteerde zo in haar verkiezingsprogramma 2014 – 2018: ‘In overleg met de winkeliers blijven we ons daarom inzetten voor een zo beperkt mogelijk aantal koopzondagen ook nu de Verordening Winkeltijdenwet is vastgesteld.’ En het Westlandse CDA legde in haar programma vast: ‘We zijn tegen een algehele zondagsopenstelling, waarbij alle winkels in het Westland alle zondagen de gehele dag open zijn.’ “That’s different koek”, zou voetbaltrainer Louis van Gaal nu zeggen.

Is er een kans dat in de Katholieke Kerk een vrouw paus wordt? Nee! Wordt er een Elfstedentocht gereden in de zomer van 2016? Nee! Fuseren de gemeenten Katwijk en Noordwijk in 2016? Nee! Wordt Quick Boys ongeslagen kampioen in de hoofdklasse seizoen 2015 – 2016? Nee! Kan er in Katwijk in welke vorm dan ook de keuzevrijheid voor de ondernemers komen om op zondagmiddag de winkel open te stellen? Ja, maar dan moet u, die dat belangrijk vindt, bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 naar het stemhokje komen en uit die partijen kiezen die dit voorstaan. Niemand houdt het tegen nu, ook de christelijke partijen niet, het zijn die inwoners zelf die op verjaardagen, feesten en partijen het erover hebben en het willen, maar alleen vergeten het met het bekende rode potlood om te zetten met hun stem. Leg het dus vast in uw Outlookagenda, 21 maart 2018. Ik wens u voorlopig een plezierige koopzondag toe in Noordwijk, Wassenaar, de gemeente Westland enz.

Gerard Bol,
Fractievoorzitter De Lokalen.