KATWIJK – De gemeente moet rekening houden met het recht op privacy van alle inwoners. De gemeente mag het recht op privacy niet afschaffen vanwege de kosten, zegt Gemeentebelangen.

De gemeente stuurde bijvoorbeeld in 2016 alle 263 aanvragers van bijstand naar voorlichtingsbijeenkomsten waar ook andere aanvragers kwamen. De gemeente vertelde de aanvragers niet dat ze recht hadden op individuele voorlichting. Privacy is niet alleen een recht maar ook heel belangrijk voor aanvragers die hun aanvraag graag stil houden.

Bezwaar tegen groepsgewijze voorlichting
Iedereen wil dat de gemeente goedkoop werkt. Maar volgens GemeenteBelangen mag ze het recht op privacy niet afschaffen vanwege de kosten. Na vragen van GB bleek de jurist van de gemeente ook van mening dat de gemeente bijstandaanvragers individuele voorlichting moet aanbieden. Dat gebeurt nu.

Winst voor alle Katwijkers
Dankzij de vragen van GB vertelt de gemeente de aanvragers bij het eerste contact dat zij bezwaar kunnen maken tegen groepsgewijze voorlichting. Dat is winst voor de aanvragers, maar ook voor alle andere inwoners van Katwijk; de gemeente let nu ook beter op hun privacy.

Foto: Wikipedia