Elk jaar verantwoordt GemeenteBelangen zich tegenover haar kiezers over de activiteiten van het  afgelopen jaar. GB kijkt terug op een vruchtbaar 2017 waarin oude GB zaadjes tot wasdom kwamen en GB nieuwe zaadjes in de gemeentegrond stopte.

Een nieuw zaadje was de DODO, het plan voor een gedeeltelijke overkapping van de N206. Daarover zijn raad en college deze maanden in discussie.

Een heel oud zaadje was de aansluiting van de Westerbaan op de Julianalaan.  Een tweede de bouw van de parallelweg langs de A44 waardoor vrachtverkeer uit de Flora niet meer door Rijnsburg hoeft te rijden. Die weg stond al in een GB verkeersplan uit … 2006.

GB drong ook dit jaar weer aan de Rijnstraat snel veiliger in te richten. En zie, dat gebeurt begin 2018. Het protest van GB tegen de vervanging van rotondes door kruispunten hielp dit onzalige deel van het HOV plan te kappen. En het college nam het GB idee over de gevaarlijke bypass op de rotonde Zeeweg / Biltlaan  te vervangen door een invoegstrook.

Volmelders afvalcontainers
Voor de overvolle afvalcontainers kwam GB met het idee om slimme volmelders te installeren. Deze signaleren aan het afvalbedrijf dat de container bijna vol is.  Ze besparen de gemeente bovendien geld en CO2 uitstoot door minder vrachtwagens. Het college werkt momenteel aan een notitie.

GB stelde voor groene parkeerplaatsen aan te leggen. GB heeft het college in 2015 geattendeerd op Operatie Steenbreek, een initiatief om betegelde tuinen te beplanten. Dat zaadje ontkiemde dit jaar toen het college ging meedoen. GB pleitte voor minibossen op lege en kale plaatsen. Weer een zaadje in de grond.

Ook breidde de gemeente de terrassen uit in het centrum van Katwijk Zee, een andere oude GB wens. Op de straatnaambordjes in nieuwbouw De Horn gaat het college op verzoek van GB een korte uitleg geven van de naamgever. GB stelde ook voor de oneerlijke hondenbelasting af te schaffen.  Resultaat: het college gaat een groter deel van de opbrengst besteden aan deze gezelschapsdieren.

GB hield zich ook bezig met initiatieven van het college. Zo wilde GB geen grote hoofdbibliotheek in de Passage in Katwijk aan Zee maar in alle kernen alleen kleine biebs. GB bereikte samen met de wijkverpleegkundigen dat de gemeente dementerenden niet meer voortijdig naar een zorginstelling stuurt, om geld te sparen…

Op de site www.gbkatwijk.nl Is achtergrondinformatie over alle acties te vinden.

Comments

comments

DELEN