“Gaan we vaker fietsen met politici in Brouwerstraat?”

Dat was wat medewerkers van de V.V.N. afd. Katwijk zich afvroegen na de vierde en laatste fietsactie vrijdagmiddag 24 juni in de Rijnsburgse Brouwerstraat. Deze fietsacties maakten deel uit van de vier weken durende gemeentelijke verkeersveiligheidsactie ‘Geef elkaar de ruimte op de Brouwerstraat’. Centraal stond het recht van de fietsers in deze staat, dat verkeer van rechts (dus ook fietsers) voorrang heeft en dat gebruikers van de zebrapaden in de Brouwerstraat dat duidelijker kenbaar moeten maken aan alle andere verkeersdeelnemers om zo veilig te kunnen oversteken.

Hannie Mulder, de Rijnsburgse voorzitter van de V.V.N. afd. Katwijk: ,,Het gevoel van veiligheid van voetgangers en fietsers in onze Brouwerstaat heeft vooral te maken met het verkeersgedrag van de andere verkeersdeelnemers op het asfalt. Dat is dus de weg van de lange adem om dat gedrag te verbeteren en dus kan het werken aan meer veiligheid niet stoppen met deze vierde fietsactie wat de V.V.N. betreft.”

Wat gaan we nu doen?
Met de actie ‘Zebrapaden veiliger’ van de Emmaschool en deze fietsactie met diverse Katwijkse raadsleden en wethouder Klaas Jan van der Bent, gehuld in het gele actiehesje, werd deze verkeerveiligheidsactie afgesloten. Natuurlijk zullen alle betrokkenen z.s.m. gaan evalueren hoe het is gegaan. Mulder: ,,Wij van V.V.N. afd. Katwijk vinden het net zo belangrijk om de volgende vraag met elkaar te beantwoorden: Hoe nu verder?” Dat werd na afloop ook beaamd door Van der Bent die met de andere actiefietsers deze vrijdag twee keer twee aan twee fietsende de Brouwerstraat door ging: ,,Ik wil deze vraag graag verbreden. Want er zijn meer plekken in Katwijk waar we zo’n verkeersveiligheidsactie met fietsacties zouden moeten uitrollen. Wat te denken van de Valkenburgse Hoofdstraat voor de fietsende basisschooljeugd?”

Opvallend om te melden
Bij deze laatste fietsactie was het zeker heel erg opvallend dat diverse automobilisten op het laatste moment toch besloten om bij een zebrapad te stoppen om wachtende voetgangers veilig de Brouwerstraat te laten oversteken. ,,De reden hiervoor is simpel, op die betreffende hoek stond ‘blauw op straat’. We hebben dus nog een hoop te leren met elkaar om onze Brouwerstraat voor alle verkeersdeelnemers veiliger te krijgen”, aldus de immer strijdbare Mulder.

Comments

comments

DELEN