Op aandringen van de ChristenUnie gaat de gemeente de toegankelijkheid en de herkenbaarheid van de toiletten in het Centrum van Katwijk verbeteren. De toiletten in de parkeergarage aan de Boulevard worden voor iedereen opengesteld en beter zichtbaar gemaakt. Dat laatste geldt ook voor de toiletten bij de viskiosk op het Andreasplein. ChristenUnie-raadslid Gert Varkevisser: “Ik ben blij dat de gemeente overstag gaat. Het is niet uit te leggen dat in het Centrum wel fors wordt geïnvesteerd in stenen en lantaarnpalen, maar dat iemand in een rolstoel niet naar het toilet kan. Bij de ChristenUnie vinden we het belangrijk dat er in onze gemeente voorzieningen zijn die voor alle mensen toegankelijk zijn en waar we allemaal wat aan hebben.”

Ontmoedigingsbeleid
Vorige maand had Varkevisser de gemeente vragen gesteld over de herkenbaarheid en toegankelijkheid van openbare toiletten in het Centrum van Katwijk. De toiletten bij de viskiosk op het Andreasplein waren niet duidelijk aangegeven en bovendien niet rolstoelvriendelijk. De gemeente antwoordde dat over deze toiletten niet werd gecommuniceerd om overlast te voorkomen. Een dergelijke redenering werd ook gehanteerd voor de toiletten in de parkeergarage aan de Boulevard. Die toiletten waren volgens de gemeente alleen bedoeld voor bezoekers van de parkeergarage. Het openstellen voor ander publiek zou ‘ongewild veel gebruik’ van het toilet inhouden. Dit ging er bij de ChristenUnie totaal niet in. Varkevisser: “De gemeente hanteert een ontmoedigingsbeleid terwijl het ook een gastvrije gemeente wil zijn en een aantrekkelijk Centrum wil creëren voor inwoners en toeristen. Wij wilden echter boter bij de vis.”

Aanpassing
Bij de bespreking van de plannen voor de herinrichting van het Centrum heeft de ChristenUnie daarom tot twee keer toe het punt van de openbare toiletten aangekaart. In eerste instantie wilde de gemeente alleen de toiletten bij de viskiosk beter herkenbaar maken door middel van het aanbrengen van een toilet-symbool op de deur en op de toeristische bewegwijzeringsborden die naar het Andreasplein wijzen. Voor de ChristenUnie was dit onvoldoende omdat de toiletten op die locatie niet rolstoelvriendelijk zijn en bovendien niets werd gedaan aan de herkenbaarheid van de toiletten in de parkeergarage aan de Boulevard. In de laatste raadsvergadering is daarom het punt opnieuw aan de orde gesteld. Op verzoek van de ChristenUnie gaat het college nu ook de toiletten in de parkeergarage duidelijk aangeven op de bewegwijzeringsborden. Op de ramen van de parkeergarage zal duidelijk worden gemaakt dat zich daar (invalide)toiletten bevinden die door iedereen gebruikt kunnen worden.

Comments

comments

DELEN

1 REACTIE

  1. Kunnen we niet voortaan schijten op het gemeentehuis? Weten we gelijk waar we aan betalen!

Comments are closed.