KATWIJK – Met ingang van 1 januari 2017 koopt de gemeente uitsluitend energie in die afkomstig is van Nederlandse windmolenparken. Gemeentelijke gebouwen waaronder het gemeentehuis en monumenten, maar ook openbare verlichting, pompen, gemalen en verkeerslichten verbruiken uitsluitend nog duurzame energie. Wethouder Jacco Knape nam op 29 maart het leveringscertificaat in ontvangst van Climex, een Nederlandse marktplaats voor duurzame energie: “Dit certificaat is het wettelijke bewijs dat de stroom die we vanaf 1 januari gebruiken, afkomstig is van windmolenparken. Een goed voorbeeld van duurzaamheid, waar we als gemeente trots op zijn.”

Garantiecertificaat
In aanvulling op het huidige contract koopt de gemeente een garantiecertificaat voor windstroom. Dit certificaat garandeert dat de geleverde elektriciteit afkomstig is van Nederlandse windmolenparken. Het garandeert ook dat de gebruikte energie op duurzame wijze in Nederland is geproduceerd.

Duurzaamheid
Van Nederlandse gemeenten wordt verwacht dat zij bijdragen aan de verduurzaming van het Nederlands landschap. Rijksoverheid, provincies en gemeenten kopen daarom in toenemende mate elektriciteit afkomstig van duurzame Nederlandse bronnen. Wethouder Jacco Knape: “Door te investeren in windenergie draagt Katwijk, samen met andere gemeenten die dit ook doen, bij aan het stimuleren van de productie van duurzame energie in Nederland”.

Verbruik
Het totale energieverbruik van de gemeente bedraagt 5,5 gigawatt uur per jaar. Dat staat gelijk aan het verbruik van ruim 2000 gezinswoningen. Door in te zetten op energiebesparing en aansluitend nog duurzame energie in te kopen, gaat de gemeente zo bewust mogelijk om met grondstoffen en energie. Dit ligt ook vast in het Katwijks duurzaamheidsbeleid.

Comments

comments

DELEN