KATWIJK – De gemeente is een grote campagne gestart om ervoor te zorgen dat Katwijkers met elkaar afval beter gaan sorteren.

Wethouder Mostert: “Afval sorteren is omdenken: u gooit geen afval weg. U spaart juist waardevolle grondstoffen op. Dat doen we niet alleen omdat het geld scheelt, maar ook omdat dit beter is voor onze leefomgeving. Dat is fijn voor ons, maar vooral ook voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.”

Afval is een grondstof voor nieuwe producten
Met elkaar produceren we veel afval. Vroeger belandde dat allemaal in de verbrandingsoven. Tegenwoordig kunnen we van veel soorten afval een grondstof maken voor nieuwe producten. Uit groente-, fruit- en tuinafval (GFT) ontstaat compost en biogas waar voertuigen op kunnen rijden. Van plastic kan kleding, schoenen of nieuw plastic worden gemaakt. Afval sorteren loont dus echt. Bovendien zijn er landelijk afspraken gemaakt over het sorteren van afval. Op dit moment wordt in Katwijk iets meer dan 50 procent van het afval gescheiden ingezameld. Over een aantal jaar hoopt de gemeente 80 procent van het afval gescheiden in te zamelen.

Informatiepakket bij uw huis-aan-huiskrant
In week 47 kunt u bij de lokale huis-aan-huiskrant een informatiepakket verwachten over het sorteren van afval. Dit informatiepakket bestaat uit een magazine en een afvalsorteerwijzer. In het magazine vindt u achtergrondinformatie over hoe het afval dat u aanbiedt wordt gerecycled. Ook leest u hoe inwoners van de gemeente op dit moment bezig zijn met afvalinzameling. De sorteerwijzer laat zien in welke container het afval hoort. Zo wordt het sorteren van afval makkelijker. Digitaal kunt u ook nakijken in welke bak het afval mag op www.beginvanietsmoois.nl.

Posters, magazine, sorteerwijzer, stickers
De campagne komt voort uit een verzoek van de gemeenteraad. De raad heeft het college gevraagd te zorgen voor meer communicatie over afvalinzameling. Naast een informatiemagazine en een sorteerwijzer, hangen er verspreid door de hele gemeente posters, staan er berichten op social media en in de lokale kranten en zijn binnenkort alle containers op de milieuparken voorzien van stickers die aangeven welk afval in welke container mag.

Comments

comments

DELEN