KATWIJK – Het gemeentebestuur heeft de uitgangspunten van het logiesbeleid vastgesteld. Het doel is om het aantal overnachtingen in Katwijk toe te laten nemen. Maar dan wel passend bij het karakter van het dorp.

Met het vaststellen van deze uitgangspunten is een eerste stap genomen om de doelstellingen uit de Toeristische Agenda te halen. In de volgende fase worden de uitgangspunten van het logiesbeleid inhoudelijk uitgewerkt samen met belanghebbenden.

Wethouder Jacco Knape: ”Ik vind het belangrijk dat het authentieke en kleinschalige karakter van Katwijk behouden blijft. Daarom willen we ons vooral richten op het verruimen van de mogelijkheden van kleinschaligere accommodaties zoals B&B’s en pensions. Deze vormen van verblijfstoerisme passen heel goed bij het karakter van Katwijk.”

Doelstellingen
In de Toeristische Agenda is opgenomen dat de mogelijkheden om te overnachten in Katwijk moet groeien met 200 bedden in 2019. Dat zou dan gaan om 425.000 overnachtingen. Naast deze kwantitatieve doelstelling vindt de gemeente het ook belangrijk om een kwalitatieve doelstelling toe te voegen. Dat is het verruimen van de mogelijkheden van toeristische accommodaties passend bij het karakter van Katwijk. De gemeente zoekt hierbij samen met belanghebbenden naar een balans tussen het vergroten van het toerisme en het rustige, authentieke karakter van Katwijk.

Andere uitgangspunten
Naast het maken van logiesbeleid dat past bij het karakter van Katwijk zijn er nog meer uitgangspunten vastgesteld. Zo wordt onder andere met het logiesbeleid aangesloten op de Omgevingsvisie. Hiermee worden alle belangen meegenomen en wordt niet alleen gekeken naar het toeristisch belang.

AirBNB wordt steeds populairder, ook in Katwijk. Om hier beleid voor te maken, wordt aansluiting gezocht bij andere gemeenten die hier ook al mee bezig zijn.

Maar het belangrijkste is dat als het nieuwe beleid wordt gemaakt, daar de mensen bij worden betrokken die er belang bij hebben. Zowel de ondernemers als de mensen die in de wijken wonen.

De uitgangspunten van het logiesbeleid moeten worden vastgesteld door de gemeenteraad. De verwachting is dat zij dit voorstel behandelen in maart.

Comments

comments

DELEN