Ze duiken steeds vaker op: verontrustende, ontstellende, schokkende en verdrietige verhalen op facebook over mogelijke incidenten waarbij asielzoekers uit het AZC bij de 1e Mientlaan betrokken zouden zijn. Deze berichten vinden veel bijval van andere facebookers en worden tientallen, soms honderden keren gedeeld. En steeds valt het woord ‘doofpot’.

De enorme stroom vluchtelingen die vorig jaar Nederland binnenkwam, had een plek nodig. En 1200 van die vluchtelingen kregen een plek in het AZC aan de 1e Mientlaan. Er waren vele vragen. En het waren allemaal begrijpelijke, plausibele vragen. Waar ook een al dan niet toereikend, plausibel antwoord op kwam. Maar de hamvraag: ‘Hoe zit dat met onze veiligheid, en die van onze kinderen?’ blijft door het hoofd spoken. Want dat is een gevoelskwestie.

Het bericht van vorige week op de boulevard over de bedreiging van de zwangere vrouw die zo geschrokken was dat ze naar het ziekenhuis moest, was zeer verontrustend en leidde tot felle reacties online. Na navraag bij de persvoorlichting van Politie Haaglanden, bleek van het incident inderdaad melding te zijn gedaan bij de politie. Beide partijen, zowel dader als slachtoffers, zijn asielzoekers uit het AZC. Later in diezelfde week vond er een incident plaats in Rijnsburg, waarbij meisjes betast en gefotografeerd zouden zijn door Syrische vrouwen. “Dat is ons inderdaad bekend”, zegt Yvette Verboon van de persvoorlichting Politie Haaglanden. “De zaak is onderzocht en er is geen sprake gebleken van een strafbaar feit. Ook niet iets met zeden. Deze dames probeerden waarschijnlijk contact te maken. Vanwege de cultuurverschillen kwam het waarschijnlijk heel anders over.”

Een zeer verontruste moeder stuurde RTV Katwijk een mail over een melding die zij deed in verband met een incident op de Tjalmaweg, vorige week donderdagmiddag. “Toen mijn dochtertje en drie vriendinnetjes (8-10 jaar) moesten stoppen voor het stoplicht, werden zij ingesloten door zes mannen (van donkere huidskleur en 1.80m lang). Vriendinnetje wordt van haar fiets getrokken en over haar voet heen gereden! Kinderen komen met de schrik vrij maar het had zoveel erger kunnen zijn.” De verontruste moeder heeft melding gemaakt van het voorval bij de politie. Het bericht werd vele malen gedeeld op facebook. RTV Katwijk wacht momenteel nog op details rondom deze zaak en verleent alle medewerking. Maar de verontruste moeder geeft aan het gevoel te hebben dat alle incidenten omtrent het AZC ‘in de doofpot’ worden gestopt.

Die bekende doofpot. Na de stevige kop van de Telegraaf komt Katwijk maar niet van dat woord af. Op facebook is inmiddels een nieuwe protestactie aangekondigd voor het gemeentehuis. Het is begrijpelijk dat politie, het Katwijks bestuur en het COA zich niet van de wijs laten brengen en hun uitgezette koers volgen. Maar deze gevoelskwestie lijkt zich niet meer in de al dan niet bestaande doofpot te laten stoppen. Gevoelens willen gehoord worden. Net als vele Katwijkse burgers.

Het COA gaf tot op heden na herhaaldelijk verzoek om contact met RTV Katwijk geen gehoor.

Comments

comments

DELEN