KATWIJK – Katwijk op een duurzame en sociaal maatschappelijke manier economisch laten groeien. Dat is de doelstelling die 20Duurzaam20, de gemeente Katwijk en Katwijk Marketing alle drie nastreven. Sinds oktober 2016 reiken 20Duurzaam20 en Katwijk Marketing daarom Goed Groen Groei | Katwijk-labels uit. Op dinsdag 18 juli, tijdens de Toeristenmarkt met als toepasselijk thema ‘Energiemarkt’, reikte wethouder Jacco Knape opnieuw vijf certificaten uit.

Het Goed Groen Groei | Katwijk-label wordt op aanvraag toegekend aan bedrijven die bijzondere maatregelen hebben genomen om het milieu te sparen, die een positieve bijdrage leveren aan hun lokale sociale en maatschappelijk omgeving, of die op een andere manier uitblinken op het gebied van duurzame groei. Het is een lokaal label, waarbij nadrukkelijk wordt gekeken naar de bedrijfsomvang en uitgangssituatie van de aanvrager. Ook de bijdragen aan de lokale samenleving worden meegenomen bij de toetsing. Nadat al eerder De Bonte Kraai, E-One, Bakker van Maanen, Gezondergroen/Indoorvolkstuin en Het Strand het label toegekend kregen, waren er dit keer opnieuw vijf lokale bedrijven die een certificaat ontvingen.

Over de organisaties
BB Dienstverlening onderscheidt zich doordat zij zo milieuvriendelijk als mogelijk schoonmaken. Zij gebruiken milieuvriendelijke (waar mogelijk niet-chemische) schoonmaakmiddelen en zetten in op het gebruik van duurzame machines. BB Dienstverlening is bovendien een bijzonder werkgever: ze biedt bewust kansen aan mensen met een lastige toegang tot de arbeidsmarkt.

Al jaren is Vakantiepark Koningshof vanuit overtuiging bezig om haar milieu-impact zo klein mogelijk te houden. Als investeringen nodig zijn, zoeken zij bewust naar de meest milieuvriendelijke (maar rendabele) oplossing. Ze hebben al jaren een gouden Green Key certificaat en leveren daarmee een bijdrage aan milieuvriendelijke toerisme en een positiever en groener imago van Katwijk als destinatie.

Stefan van der Laan was als eigenaar van Groene Woningen ooit initiatiefnemer van de Stichting 20Duurzaam20. Hij zet zich persoonlijk en met zijn bedrijf vanuit overtuiging al jaren in voor de verduurzaming van Katwijk (en de regio). Hij houdt nieuwe technische ontwikkelingen bij, vooral op het gebied van duurzame energieopwekking. En hij maakt deze voor particulieren en bedrijven toegankelijk. Het is zijn ambitie om de verdere verduurzaming nog sneller te laten verlopen.

KlusWijs Katwijk is een lokale bouwmarkt. Met een Kiala-pakket punt en een AED-punt vervult KlusWijs ook een lokale functie in Katwijk binnen en dat is tekenend voor de rol die eigenaar Huibert Guijt inneemt in zijn wijk. Hij steunt lokale verenigingen en goede doelen en is vooral enthousiast bezig zijn pand te verduurzamen. Hij gebruikt zonnepanelen, heeft windmolenaandelen en LED-verlichting en koopt bewust groene stroom in. KlusWijs wil een voorbeeld zijn voor anderen en adviseert klanten ook actief over milieuvriendelijke klus-oplossingen.

Al een aantal jaren geleden is eigenaresse Marian Krijgsman van Steeds aan Zee begonnen om de gebouwen en de gebruikte technische hulpmiddelen te verduurzamen. Ook bij de inkoop en bij de rest van de bedrijfsvoering kiest Stee aan Zee bewust voor duurzame oplossingen. Zij probeert bovendien zo veel mogelijk met leveranciers en aannemers uit de Gemeente Katwijk samen te werken. Door het runnen van het VVV-kantoor heeft Marian Krijgsman ook een belangrijke functie in het bevorderen van het toerisme in Katwijk.

Comments

comments

DELEN