De Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) wil badgasten waarschuwen, die hun eerste zomerduik willen maken, voor overschatting van hun zwemvaardigheid.

Volgens de weersvoorspelling komt er warm zomerweer aan. Veel mensen zoeken het water op voor verkoeling. Steeds vaker moeten strandwachten reddend optreden en ook het aantal ongevallen met fatale afloop neemt landelijk toe. De KRB adviseert, in navolging van Reddingsbrigades Nederland, om alleen het zeewater in te gaan als je zwemvaardig en fit bent. Als je niet goed kunt zwemmen en je wilt toch het water in, ga dan maximaal tot je knieën.

Bereid je goed voor
Door preventief toezicht te houden op het strand en in de zee en door advies te geven hoe en waar je veilig kan zwemmen, hoopt de Katwijkse Reddingsbrigade ongevallen te voorkomen. Op de website www.veiliginzee.nl staan animaties en folders, die voorlichting geven over de gevaren van de zee. Stel je voordat je de zee in gaat eerst op de hoogte van de gevaren. De strandwachten van de KRB informeren je graag over de gevaren, die op het moment dat je op strand bent actueel zijn. Houd ook de vlaggen op het strand goed in de gaten.

Polsbandjes
Op een vol strand verliezen ouders en kinderen elkaar snel uit het oog. Op beide strandposten zijn gratis polsbandjes beschikbaar waarop ouders hun mobiele nummer kunnen noteren, zodat ouders en kinderen snel herenigd kunnen worden als kinderen plotseling uit het oog zijn verloren. Wijs kinderen op de verdwaalpaal op het strand.

Niet te lang in de zon
Lang in de zon liggen, zonder voldoende vocht te drinken, is er de oorzaak van warmtestuwing. Bij een te late reactie kan dit zelfs een hitteberoerte veroorzaken. De KRB adviseert iedereen die naar het strand komt om voldoende vocht te nuttigen en af en toe verkoeling te zoeken in het water of in de schaduw. Wees voorzichtig met alcohol.

Afritten
Op drukke zomerdagen zijn veel van de beschikbare afritten slecht toegankelijk door de geparkeerde fietsen en scooters. De KRB wil ook namens de andere hulpverleningsinstanties iedereen dringend verzoeken om de afritten vrij te houden voor de hulpdiensten. Veilig naar het strand, zet je fiets aan de kant.

Laat je fiets niet stelen
Op een drukke zomerdag komen veel mensen op de fiets. Het kan zijn dat de dichtstbijzijnde fietsenparkeerplaatsen bezet zijn. Neem toch even de tijd om naar een goede plek te zoeken om je fiets goed op slot te zetten. Het liefst met twee sloten en met beide wielen en het frame vast aan een object of aan een andere fiets.

Tips van de Reddingsbrigade om komende zomer veilig van een dagje aan zee te genieten:
1. Ga alleen zwemmen op plaatsen waar dat is toegestaan en waar toezicht wordt gehouden. Volg aanwijzingen van de strandwachten/lifeguards op.
2. Houd kinderen altijd in de gaten, zowel in het water als op het strand. Blijf in het water op armlengte afstand bij kleine kinderen. Dan kan je snel ingrijpen als het nodig is. Doe jonge kinderen daarnaast goedgekeurde zwembandjes of reddingsvestjes aan.
3. Bedenk of je vaardig en fit genoeg bent om te zwemmen of te watersporten.
4. Smeer je goed in met zonnebrand.
5. Kun je niet zwemmen? Ga dan maximaal tot je knieën het water in.
6. Zwem niet in de buurt van muien. Dat zijn stromingen die richting zee trekken. Zwem niet in de watering.

PosterKRB

Comments

comments

DELEN