Zaterdag 11 februari stond de derby uit in de van Zweedenhal op het programma, een lastige tegenstander die het alle ploegen in het kleine zaaltje in Rijswijk erg moeilijk maakt. Lokomotief staat als debutant knap op de derde plaats en had vanaf januari een ongeslagen reeks met o.a. winst op mede final four kandidaten Landslake Lions, Red Giants en Black Eagles. Jake Prins blijft bij Solar-systemen Grasshoppers aan de kant om zijn lichte blessure rust te geven.

Lokomotief ging onder luide toejuichingen van het thuispubliek furieus van start. Van 6- 4 naar 21 – 8 door steals van de thuisploeg en scherpere schoten (via bord). Via een belangrijke aanvallende rebound brengt Youri van der Linden de stand op het einde van het 1e kwart: 28 – 12.

Tweede kwart
In het tweede kwart opent opnieuw Youri van der Linden met een de score. De thuisploeg blijft de ring goed aanvallen en lopen uit naar 36 -18. De Katwijkers nemen een time out. Na wederom een driepunter van de Rijswijkers breken Wouter Breel, Koen Grimbergen en Joey Schelvis de ban en zetten de stand met goede aanvallen van 39 – 18 naar 44 – 32. Het gaatje had al kleiner kunnen zijn maar de vrije worpen worden bij de Katwijkers te vaak gemist. De zone defence werpt zijn vruchten af en de Katwijkers komen met name door driepunters van Jesper Jobse en Joey Schelvis dichter bij: 46 – 39. De thuisploeg moet regelmatig aan de noodrem trekken en zet Koen Grimbergen regelmatig aan de vrije worplijn. Joey Schelvis zet de ruststand op 51 – 43.

Voorsprong
Youri van der Linden opent op mooi aangeven van Jesper Jobse de score in derde kwart met bonus. Via een break van Sjoerd van Vilsteren en een driepunter van Jesper Jobse komen de mannen van Solar Grasshoppers op 53 – 50. De wedstrijd gaat gelijk tot 64 – 62. Koen Grimbergen zet samen met Sjoerd van Vilsteren Grasshoppers op voorsprong 66 – 68. In de laatste minuut van het derde kwart scoort Jesper Jobse met een mooie jumper en vanaf de vrije worplijn bepaalt Joey Schelvis de stand na 30 minuten op 72 – 75.

Laatste twee minuten
In het vierde kwart wordt er hard gewerkt in defence met steals van Jepser Jobse en Wouter Breel waarbij de voorsprong wordt uitgebouwd. Via weer eens een driepunter van Joey Schelvis en een inside score Koen Grimbergen wordt het 72 – 80. Via een run door top basketbal van Jesper Jobse (double double), Wouter Breel, Joey Schelvis (7 drietjes), Koen Grimbergen (de tweede met een double double) en een heerlijke vliegende dunk van Sjoerd van Vilsteren staat er opeens 76 – 94 op het scorebord. Het meegereisde Katwijkse publiek weet dit zeer te waarderen met luid applaus. In de laatste twee minuten scoort Wouter Breel het 100ste punt (de derde met ook een double double). Lokomotief mag nog 3 driepunters op rij scoren en zet daarmee de eindstand op 90 – 102.

Scores
Joey Schelvis 31 punten (5 reb, 6 assists), Wouter Breel: 20 punten (16 reb, 5 assists), Jesper Jobse 11 punten (10 assits, 4 reb), Koen Grimbergen 20 punten (12 reb), Sjoerd van Vilsteren: 12 punten (7 reb), Youri van der Linden: 6 punten (3 reb), Glenn Schijf, Sjors Bootsman 1 punt.

Teamprestatie
Een prachtige teamprestatie om in deze moeilijke zaal de overwinning mee naar Katwijk te nemen. Na een minder eerste kwart waar in de thuisploeg bijna niets miste, werd een achterstand van 14 punten in derde kwart weggewerkt en werd door goede team defence deze wedstrijd naar 90 – 102 goed uitgespeeld. Dit is goede stap naar de final four.

Volgende wedstrijd
De komende twee weken zijn er geen wedstrijden gepland. De eerstvolgende wedstrijd is zaterdag 4 maart thuis tegen Black Eagles om 21.00 uur.

Jesper Jobse in actie. Foto: Grasshoppers