Donderdagavond werd er in de gemeenteraad gesproken over een permanent AZC. Met 23 stemmen voor en 7 tegen is de meerderheid van de Katwijkse raad voor de komst van een permanent AZC.

Via social media, onder andere Facebook, werden mensen opgeroepen om naar het gemeentehuis te komen. Zo’n 160 mensen gaven daar aan gehoor. Zij zien de komst van een permanent centrum totaal niet zitten, vrezen voor hun veiligheid, werk en recht op een woning.

Omdat de Raadszaal te klein is volgden zij in de Burgerzaal het debat. Een raadslid dat zich uit sprak voor het permanent AZC, kon nogal eens op boegeroep en scheldwoorden rekenen. Een enkeling vertelde bij binnenkomst fel tegen te zijn.

Uit voorzorg was er veel politie op de been. Zowel in als buiten het gemeentehuis hadden politie, en ME ‘ers zich verzameld. Men hoefde echter niet in actie te komen. De meeste betogers gingen al voordat dat het onderwerp in stemming werd gebracht naar huis. Op een enkele scheldpartij na bleef het vrij rustig in het gemeentehuis.

Burgemeester Wienen voelt zich overigens na alle ophef van de tegenstanders van het permanent AZC niet bedreigd, dus vooralsnog word hij niet extra beveiligd.

Foto: Carolien van Egmond