In verschillende delen van de gemeente worden bomen gekapt. Dat gebeurt omdat deze bomen plaats moeten maken voor nieuwe bomen omdat ze ziek zijn of in verband met een nieuwe inrichting van de wijk. In het voorjaar en in de zomer zijn deze buurten een stuk minder groen. Maar uiteindelijk plant de gemeente er bomen voor terug. Dat gebeurt aan het eind van het jaar. Bovendien start de gemeente nu, in het voorjaar, met de actie Meer Groen.

 

Molenwijk
In de Molenwijk is in maart gestart met de kap. Er worden 66 bomen weggehaald, omdat deze slecht zijn of omdat ze een slechte levensverwachting hebben. Bovendien is  tijdens de ontwerpavonden door bewoners bepaald dat sommige bomen weg kunnen om bijvoorbeeld de buurt als geheel een hogere kwaliteit te geven. Aan het eind van het jaar komen er 67 nieuwe bomen in de Molenwijk voor terug.

Frederiksoord
In Frederiksoord is een kapvergunning voor 68 bomen gegeven. In het najaar wordt gestart met de kap. Later dit jaar komen er 68 gezonde, nieuwe bomen voor terug. Ook hier verdwijnen de bomen omdat ze ziek zijn, een te korte levensverwachting hebben of omdat ze naar aanleiding van de ontwerpavonden met bewoners plaats moeten maken voor bijvoorbeeld parkeerplekken.

Geluidsscherm Helmbergweg
Er komt een nieuw groen en natuurlijk geluidsscherm tussen de Helmbergweg en de N206. Om dit scherm te kunnen plaatsen is daar het groen weggehaald. Deze groenstrook was een mengeling van allerlei bosjes, kleine dunne stammen en bomen. Na plaatsing van het scherm komen in overleg met de bewoners 50 volwaardige moeraseiken terug langs het scherm. De werkzaamheden starten medio mei.

Hanging baskets
Door heel de gemeente worden binnenkort zo’n 130 zogenoemde hanging baskets aangebracht om onze gemeente meer groen te maken. Hanging baskets zijn grote bakken met kleurrijke planten die worden opgehangen aan bijvoorbeeld lantaarnpalen. Zo krijgt de hele gemeente een fleurige uitstraling.

 

Meer groen en groenonderhoud
Deze maand is ook een actie gestart om samen met inwoners meer groen in de gemeente te realiseren. Dat kan gaan om ‘groot’ groen, zoals bomen, maar ook om kleinschaliger groen in de straat, zoals de hanging baskets of geveltuintjes. Kijk op www.katwijk.nl/meergroen voor meer informatie en lever uw idee daar in.

Het groenonderhoud vindt het hele jaar door plaats, maar de kap en de plant zijn gebonden aan bepaalde maanden: in het voorjaar en vroeg in het najaar kappen, in het najaar planten. In het najaar slaan het groen namelijk beter aan. Soms wordt er ook buiten deze perioden gekapt. Bijvoorbeeld als er schade is of kan ontstaan – denk aan de zomerstorm van afgelopen juli – en wanneer bomen erg ziek zijn.

 

Vorig artikelBand uit Partner gemeente Siegen te gast op Haringrock
Volgend artikelLezing ‘Mindfulness’ bij K&O Katwijk