Tja, als Daan uit groep acht op de stoel van de chauffeur mag zitten, dan ontdekt hij dat een buschauffeur wel een héél erg luxe stoel heeft. Een goede vering en lekkere rugleuning.
Maar ja, dáár kwam Daan niet voor. Daan en al die 600 kinderen uit de groepen acht waren afgelopen week speciaal naar het Scum gekomen voor een voorlichting over de Dode Hoek.
Ieder jaar vallen er nog gewonden en doden doordat chauffeurs van grote bussen, vrachtauto’s en landbouwvoertuigen een fietser of voetganger niet gezien hebben. Zij stonden in de Dode Hoek.

VVN- Katwijk organiseerde een theoretische- praktische voorlichting in Katwijk en Valkenburg. In Katwijk keken de kinderen in het Scum eerst naar een voorlichtingsfilm van VVN. Duidelijk kwamen de pijnlijke plekken rondom de voertuigen te voorschijn. Maar, niets is beter dan zélf zien waar die blinde vlekken nu zitten. In een bus van de koninklijke Beuk en een vrachtauto van Jongeneel Transport mochten de kinderen een voor een plaats nemen in die lekkere chauffeursstoel en konden ze zien dat er ondanks de vele spiegels en camera’s tóch blinde vlekken / dode hoeken zijn.

Nog fijner was het dat de kinderen vragen konden stellen aan de chauffeurs. Dát waren de mensen die bijna dagelijks te maken hebben met ‘dode-hoek-ongelukken’. Chauffeur Bart maakt van de gelegenheid gebruik om de kinderen op te roepen om de komende donkere dagen te zorgen voor goede verlichting. Vaak is een fietser zónder licht niet te zien.

In Valkenburg mochten de kinderen in de vrachtauto van Janssen Flowerexport plaatsnemen. Dankzij de genoemde bedrijven en VVN zijn de Katwijkse kinderen goed voorbereid om komend schooljaar veilig naar hun nieuwe school te kunnen fietsen.

Comments

comments

DELEN