Op 28 augustus ging het eerste Grondstofjutters initiatief van start op het strand van Katwijk.

De samenwerking tussen strandpaviljoens, strandbezoekers (jutters én supporters), lokale bedrijven, de gemeente en kunstenaars maakt het strand schoonmaken tot een sociale activiteit. Samen sta je sterk!

Kinderen van groep 8 van de Farelschool uit Katwijk gingen als eerste op pad met een juttas. Inmiddels is gedurende de eerste maand 280 kg zwerfafval van de strand ingezameld door strandbezoekers, waaronder schoolklassen en bedrijven. Het is nu de taak aan studenten van Innovatielab HvA op een nieuwe toepassing te vinden voor de gejutte grondstoffen.

Vier strandpaviljoens en twee campings in Katwijk hebben samen 500 juttassen beschikbaar gesteld. Bezoekers van het strand kunnen een juttas omhangen tijdens hun wandeling zodat ze gemakkelijk zwerfafval kunnen meenemen. Zo helpen alle kleine beetjes bij elkaar een hele hoop: in september werd bij elkaar 280 kilo zwerfafval ingezameld, zo heeft afvalverwerker Schaddé van Dooren gemeten. “Dat is een mooie eerste oogst! Strandbezoekers weten de juttassen en containers te vinden, hartstikke goed.” Vertelt Floor Hendriks, één van de initiatiefnemers.

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam zijn hard aan werk met de gejutte grondstoffen. Het doel? Nieuwe strandproducten ontwikkelen op basis van het afval dat van het strand komt. Plastic vormt het grootste gedeelte van het afval: met apparatuur uit het Innovatielab kunnen zij de materialen smelten, persen, gieten en 3D printen tot een nieuwe product dat weer op de stranden verkocht kan worden. Het eerste plastic is al omgesmolten; ook hebben de studenten trekkrachttesten gedaan met pluis (een deelmateriaal van visnetten). “We gaan nu bepalen wat we er van gaan maken” vertelt één van de studenten; “we denken aan een parasol, paraplu, strandstoel, of koptelefoon”.
Grondstofjutters kan na deze eerst campagne ook door andere kustgebieden opgepakt worden. neem een kijkje op www.grondstofjutters.nl voor meer informatie.

Comments

comments

DELEN