Afgelopen raadsvergadering kwam de ernstigste budget overschrijding in deze raadsperiode tot nu toe aan de orde. Bij het Haven Fase 2 (zuid) moet een enorm bedrag 2,9 miljoen euro bij. Alle inwoners zijn voor 45 euro per persoon de klos.

U begrijpt dat een partij die als slogan heeft gehad bij de verkiezingen “Hart Voor Katwijk denkt wel aan uw portemonnee” hier zwaar aan tilt.
Hart Voor Katwijk wil ingrijpende stappen nemen omdat dit Haven project keer op keer de gemeenschap extra geld heeft gekost. Het lijkt een bodemloze put. Een bloedende wond die maar niet gestelpt wordt.

De eerste stap die we willen is het project tijdelijk stilleggen omdat we constant geconfronteerd worden met overschrijding, waarvan we de oorzaak niet of onvoldoende weten. Wel is nu al duidelijk dat het bestek op onderdelen niet in orde was. Het bouwproject nu, ongestraft, voorzetten is te vergelijken met een agent die tegen een dronken bestuurder zegt: “als u de boete betaalt mag u gewoon dronken doorrijden met uw auto.”

De tweede stap is als gemeenteraad een eigen onderzoek starten. Het college is inmiddels, misschien om ons ook de wind uit de zeilen te nemen, direct een onderzoek gestart. Maar wij willen dat ook de raad vanuit onze controlerende verantwoordelijkheid een onafhankelijk onderzoek doet. Anders is hier sprake van een slager die zijn eigen vlees keurt.

Een derde voorstel van Hart Voor Katwijk was of het college bereid was geen 2,9 miljoen betalen tot het onderzoek afgerond is en alle vertrouwelijkheid eraf is. Alleen dan kan de raad goed afwegen of ze zonder voorwaarden te stellen aan het college dit miljoenenbudget ter beschikking moet stellen.
Want tussen 28 januari, de raadsvergadering, en begin februari als de uitkomst van het onderzoeksrapport klaarligt, zit maar een weekje. Waarom was er zo’n haast met het akkoord vragen voor deze 2,9 miljoen euro? Het is verdacht.
En de politieke verantwoordelijkheid?
CDA-wethouder Van Duin sprak zelf de woorden: “Dit is een heel vervelende zaak en het college voelt zich hiervoor zeer verantwoordelijk.”
Dat is dan ook de enige juiste conclusie.

Nu daaraan nog consequenties verbinden: opstappen als blijkt dat het college fout op fout heeft gemaakt. Of kiezen alle andere partijen weer voor de Katwijkse “sorry” cultuur en wordt de falende wethouders weer de hand boven het hoofd gehouden, hun eigen burgers daarmee in de steek latende?

Hart Voor Katwijk
www.hartvoorkatwijk.nl

2 REACTIES

  1. Tijdelijk stilleggen werkzaamheden kost nog meer geld, HvK. Ga maar na als je zelf verbouwt. Eigen onderzoek is fout. Onafhankelijk onderzoek. Oorzaken zijn vaak miscommunicatie en inschattingsfouten. Voorbeelden zat. Louise de Coligny, Brouwerstraat, verbouw gemeentehuis, JFK, Betuwelijn. Iedereen vindt het vervelend, spreekt er schande van en het mag nooit meer gebeuren en iedereen blijft ook zitten. Nog vervelender.

  2. Alle hosanna-verhalen rondom wethouder Wim konden nog weleens snel verdampen. En welke ‘passie’ heeft de burgemeester rondom dit dossier laten zien? Het stinkt allemaal een uur in de wind…

Reacties zijn gesloten.