Afgelopen zaterdag was een afvaardiging van de fractie van Hart Voor Katwijk bij de opening van de expositie in verband met het 40 jarig bestaan van het Genootschap Oud Rijnsburg. Het is duidelijk dat men in Rijnsburg ontzettend blij is dat het Mausoleum eindelijk wordt opgeknapt. Er ligt een mooi plan klaar om deze bijzondere plek aan het Burgemeester Koomansplein een open karakter te geven.
Het is niet alleen een bijzondere plek voor Rijnsburg, ook neemt deze locatie een belangrijke plek in, in de vaderlandse geschiedenis. Op mooie en duidelijke informatiepanelen komt deze geschiedenis te staan.

Over het verhaal dat de resten van Floris V hier liggen zijn de meningen over verdeeld maar indertijd zei woordvoerster mevrouw Timmer van de gemeente Rijnsburg het als volgt: “De gemeente neemt de aanbevelingen van de Commissie-Van-Heeringen over. Daarmee staat dus vast dat de resten bij de abdij in Rijnburg niet aan Floris V en de andere graven van Holland toebehoren. Het gebeente zal wel teruggeplaatst worden in het mausoleum. Het monument blijft zo in tact.”

Of het écht Floris V is of niet zou wellicht alleen met een DNA onderzoek duidelijkheid brengen maar dat is wat betreft Hart Voor Katwijk niet nodig.
Een beetje behoud van het mysterie mag zo lang de informatie ‘historisch verantwoord’ is. Het Genootschap Oud Rijnsburg draagt zorg voor de informatie en niet alleen dat : er wordt 17 duizend euro vanuit het Genootschap (d.m.v. sponsor gelden) bijgedragen. Een prachtige bijdrage van het Genootschap.

Comments

comments

DELEN