KATWIJK – Er moet en zal een mountainbike parcours in Katwijk komen, koste wat kost
lijkt het wel.

Hart Voor Katwijk was in juli 2014 geen voorstander van de haastige plannen van CDA-wethouder van Duijn, die het voorstel er doorgeduwd heeft. Wij waren het niet eens over het bedrag én over de locatie. En in dat laatste kreeg onze fractie eerst gelijk. Het kón eenvoudigweg niet op de plek op het voormalig vliegkamp. (Citaat uit 2014 uitgesproken door Anita van Ginkel: “het leidt tot aantasting van de natuur met name rond het bunkerbos”). Verder wilden wij geen 105.000 euro belastinggeld uitgeven aan een mountainbike parcours. Temeer omdat er op fietsafstand, in Noordwijk, een dergelijk parcours ligt. (Goed voor de warming-up om daar heen te fietsen?!)

Het plan bleef in de la liggen, het geld dus ook. Maar het is als met een wortel die voor een paardenwagen hangt om het paard in beweging te krijgen: het paard wil lopen en de koetsier houdt het blijkbaar niet meer. Er is toen door CDA-wethouder Van de Spijk met een handige zet een deel van het geld (zo’n 34.000 euro!) uitgegeven bij de Katwijkse ijsbaan voor een mountainbikeparcours. ‘De Goerie’ wordt straks zomer en winter gebruikt om te skeeleren, fietsen en te schaatsen. De wethouder gaf in de commissie verongelijkt toe dat het niet netjes was geweest de raad niet te informeren over de besteding van die 34.000 euro. Hij
zei letterlijk dat “de raad kennelijk vond” dat het anders had gemoeten.

De Wielrenvereniging wil nu ook de rest van het geld (70.000 euro) voor een mountainbikeparcours naast de woonwijk Zanderij en dacht samen met de wethouder
weer een deal te hebben. Maar de rest van het geld gaat gewoon terug waar het vandaan kwam: naar de gemeente en dus de gemeenschap.

Want het geld hóeft niet op. Het gaat om 70.000 euro belastinggeld, opgebracht door
burgers die er hard voor moeten werken! Hart Voor Katwijk stelt dat een gemeente niet iedere hobby van iedereen moet financieren. De samenleving is niet meer zoals in de jaren vijftig waar iedereen voetbalde. Er is een groot scala van hobby’s en vrije tijdsbesteding ontstaan. Al zou je willen dan nog kan een gemeente dat niet allemaal financieren. En als je gaat selecteren ontstaat vaak willekeur. Ordinair cliëntelisme ligt op de loer.

A-politieke groepen die geen deel uitmaken van netwerken hebben het veel moeilijker
met de toegang tot de subsidiepotten van de gemeente. Voorbeelden: wel veel geld naar
de sta-tribune van Quick Boys (notulen zie p. 5) en niet naar bijvoorbeeld de duik- of
turnvereniging. Wel veel geld naar DVS (notulen zie p.20) maar andere muziekverenigingen krijgen daarmee in vergelijking weinig tot niets. Hart Voor Katwijk wil hier niet aan mee doen. Wij willen de deuren in Katwijk open hebben naar de toekomst en zien graag dit soort “ons kent ons” netwerken verdwijnen. Lobby-netwerken die eerlijke besluitvorming blijkbaar in de weg staan. Kiezers steun ons daarin!

Comments

comments

DELEN

3 REACTIES

  1. Aldus de man van het CDA en bibliotheekboegbeeld Irene (nee er is geen belangenverstrengeling)… Jajaja poehpoeh

  2. Dat geld gaat niet naar de ‘politieke groepering IJsclub Voorwaarts Katwijk’ (heb ik iets gemist?) maar naar de Katwijkse gemeenschap: het plan is namelijk voor een openbare mtb-baan, voor de vele honderden (misschien wel enkele duizenden) niet-georganiseerde hobbyfietsers die Katwijk rijk is. De ijsclub heeft zich opgeworpen om dit initiatief van de grond te krijgen en is bereid ook het onderhoud voor haar rekening te nemen. En ja, in Noordwijk ligt ook een baan. En in Zandvoort. En in Zoetermeer. En op de Utrechtse Heuvelrug. Maar tegen Katwijkse voetballers zeggen we ook niet dat ze maar lid moeten worden van vv Noordwijk (dat ook een schitterend complex heeft). Voor jongeren en de vele sportklassen in Katwijk is Noordwijk bovendien ook vaak een brug te ver: een les van een uur gaat al op aan het heen en weer fietsen. En als je 8 bent, of 10, of 12, vind je moeder het misschien ook geen goed idee. De baan rond de Goerie – die nog niet eens af is – wordt nu al heel veel door de jongste jeugd gebruikt. De gemeenteraad koos in 2014 in meerderheid voor de aanleg van een openbare mtb-baan: aan de argumenten daarvoor (een laagdrempelige sportvoorziening voor iedereen, goed voor het stimuleren van de beweging en dus van de gezondheid) is in die tijd niets veranderd. Wij vragen niks anders dan dat besluit uiteindelijk eens tot uitvoering te brengen. Met andere woorden: gemeenteraad, neem jezelf serieus en doe waar je voor staat. En met de keuze voor Duinvallei blijft het bunkerbos ook behouden. Lijkt me een win-winsituatie, zelfs voor Hart voor Katwijk, dat gewoonlijk meer deuren dichtslaat dan er door het verenigingsleven kunnen worden geopend.

Comments are closed.