Tienduizenden vogelaars in heel Europa trekken er zaterdag 1 oktober op uit om zoveel mogelijk vogels te zien en te tellen. Ook de Vogelclub Katwijk en het Natuurcentrum Katwijk doen mee aan deze EuroBirdwatch 2016 van de internationale vogelbeschermingsorganisatie BirdLife International.

De vogeltrek komt aan het begin van de herfst echt op gang. Vanuit het noorden van Europa trekken vogels massaal door ons land, op zoek naar een goede plek om te overwinteren. Op alle plaatsen waar de vogeltrek goed te zien is, en dat is vooral langs de Noordzeekust, tellen vogelaars op 1 oktober de verschillende soorten en hun aantallen. In Nederland doen die dag meer dan 150 vogelwerkgroepen en telgroepen mee, verspreid over ongeveer 150 locaties in ons land. Vogelbescherming Nederland verzamelt aan het einde van die dag de gegevens van al die telposten en brengt de resultaten naar buiten.

Ook Vogelclub Katwijk en Natuurcentrum Katwijk doen mee. Op de lokaal en landelijk befaamde Katwijkse telposten De Puinhoop, Savoy en Trektelpost Berkheide staan/zitten in de vogeltrektijd altijd vogelaars, dus ook op 1 oktober, als de weersomstandigheden voor vogeltrek tenminste goed zijn. Voor goede vogeltrek moet het niet te hard waaien en niet regenen, en komt de wind het liefst uit richtingen van noordoost tot zuidwest. Het Natuurcentrum Katwijk is die dag ook een trektelpost. Geïnteresseerden kunnen aanschuiven!

De EuroBirdwatch is elk jaar een groot succes. Vorig jaar telden de Nederlandse tellers gezamenlijk 316.313 vogels en werden er 190 soorten waargenomen. Tijdens voorgaande edities van dit evenement werden in Nederland al eens meer dan 660.000 vogels geteld! De aantallen zijn voor een belangrijk deel dus afhankelijk van het weer.

BirdLife International is de organisatie die wereldwijd actief is voor de bescherming van vogels en hun leefgebieden. Vogelbescherming Nederland uit Zeist is de Nederlandse partner van BirdLife International en daarmee de nationale vertegenwoordiger.

Het Natuurcentrum Katwijk, in de portacabin op het strand voor de Oude Kerk, is tot eind oktober nog open op woensdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagmiddag van 12.00 – 17.00 uur. Voor EuroBirdwatch gaan de deuren op zaterdag 1 oktober eerder open, om 08.30 uur, want de vogeltrek is ’s ochtends op z’n best.

Comments

comments

DELEN