REGIO – Het Alrijne Ziekenhuis is een project gestart om patiënten te ondersteunen die verward raken of fysiek achteruit gaan tijdens een ziekenhuisopname.

Het HELP-project houdt in dat opgeleide vrijwilligers oudere kwetsbare patiënt ondersteunen aan de hand van een van de vier afgesproken programma’s: bewegen, eten en drinken, oriëntatie of dag- en nachtritme.

De vrijwilligers zijn begonnen op twee verpleegafdelingen. “Onze toegevoegde waarde is het contact. Het luisteren, daar is behoefte aan”, beschrijft een van de vrijwilligers haar bezoek. “Ik vind het ongelofelijk hoe de respons is van patiënten als ik bij hen kom. Mensen zijn zo blij om over vroeger te vertellen, of om samen een stukje te lopen. We doen dit letterlijk met hart en ziel, leggen verbinding met de patiënt. Het contact is tweezijdig: ik kom voor de patiënt, maar het geeft mij ook heel veel. “

Peter Jue is arts en verantwoordelijk voor het project: “Het leveren van goede zorg is een gezamenlijke inspanning. Naast de dokter en de verpleegkundige is de mantelzorger ongelooflijk belangrijk in het leven van de oudere die wordt opgenomen in een ziekenhuis. Maar de mantelzorger kan niet alles alleen doen. De HELP-vrijwilligers ondersteunen de ouderen in het weer zelfstandig en gezond worden.”

Het ziekenhuis zoekt nog vrijwilligers. Ze willen op alle verpleegafdelingen waar veel ouderen opgenomen worden, deze extra zorg aanbieden.

Comments

comments

DELEN