Was u er ook zo benieuwd naar wie dit jaar een lintje kreeg opgespeld? Wel achttien mensen werden toegesproken door de burgemeester.

‘Allemaal mensen’, en ik citeer de website Lintjesregen, ‘…die bijzondere of zeer uitzonderlijke verdiensten in de werkkring hebben verricht…’ of ‘vrijwilligers die zich vijftien jaar of langer onbaatzuchtig inzetten voor organisaties op het gebied van sport, kunst, cultuur, kerkelijk leven, natuur, pleegzorg of openbare orde en veiligheid..’

Kennelijk was de spoeling wel erg dun dit jaar en moesten er haastig namen voorgedragen worden. Dat is mijn veronderstelling want in het rijtje gedecoreerden tref ik de naam aan van een wethouder die zojuist een motie van wantrouwen heeft overleefd. En zijn verdiensten bestaan er uit dat hij raadslid is geweest, niet vrijwillig hoor, gewoon een betaalde bijbaan de laatste vijftien jaar. Wellicht dat een vooruitziende geest gedacht heeft ‘laat ik alvast een lintje aanvragen voor de wethouder als troostprijs voor het geval hij weggestuurd wordt door die vervelende oppositie’. Zou zomaar kunnen. Ik vind het trouwens wel een uitzonderlijke verdienste van die vorige wethouder om zijn opvolger op te zadelen met zo’n miljoenentekort om vervolgens fluks de benen naar Noordwijk te nemen. Dat is zeker wel een lintje waard, nietwaar?

Afijn, we moeten voorkomen dat de burgemeester in 2017 weer met de handen in het haar zit (leuke, nieuwe coupe overigens). Vul daarom voor 1 juni 2016 het formulier in waarmee je je favoriete raadsleden (altijd bingo zoals je ziet) voordraagt of je buurman, tante, opa, schooljuf, of bedenk zelf iemand, voor het lintje 2017. Met de verdiensten van deze wethouder moet iedereen toch wel een dertig inwoners kunnen voordragen? Overstelp de burgemeester met voordrachten, zodat er genoeg te kiezen valt. Bedenk dat je zelfs met een miljoenentekort zo’n brok decoratie verdient. Maar vergeet niet dat de Kanselarij die lintjes na de dood weer terug wil hebben. Daar maken ze weer nieuwe lintjes van. Spaart geld uit, zeggen ze. Hoe Hollands wil je het hebben? Mijn reactie zou zijn: eens gegeven blijft gegeven, en anders hou je je koninklijke prullaria maar. Dat spaart nog veel meer geld uit.

Ineke Ouwehand
Katwijk aan den Rijn

3 REACTIES

  1. Ik ben het helemaal eens met mevr. Ouwehand.
    En ze is zeker niet jaloers.
    Anneke van der Waals

  2. Is dit een poging om jaloezie in humor te verkleden??? Ik ken je niet, maar ik kan niet geloven dat jouw verhaal iets met politiek te maken heeft, zoals Baszwen zich in zijn reactie afvraagt. Een harde politieke uitspraak en een lintje horen niet bij elkaar: in de politiek probeer je te scoren, een geridderd persoon heeft een positieve bijdrage aan de samenleving geleverd.

    Heb je zelf nog geen lintje hebt, Ineke, maar wil je ook graag in aanmerking komen? Dat is niet eenvoudig, maar het kan: ga respectvol met mensen om en wees waardevol voor anderen.
    De kans is altijd aanwezig, dat ook jij dan na hard werken in aanmerking komt voor een lintje!

Reacties zijn gesloten.