Vanaf maandag 3 oktober zendt RTV Katwijk in de serie ‘Sporen van Vroeger’ een documentaire uit over het weeshuis aan de Voorstraat.

Het saneringsbeleid van de gemeente Katwijk was jarenlang op z’n minst eenzijdig. Lange tijd leek geld te prevaleren boven historisch besef. Bovendien wilden velen afrekenen met het ‘armoedige’ verleden van het vissersdorp. Daardoor is er veel van waarde verdwenen, onder meer het beeldbepalende Gast- en Weeshuis aan de Voorstraat. Zij zijn dé iconen geworden van de naoorlogse afbraak. Het RTV Katwijk-programma Sporen van Vroeger duikt vanaf maandag 3 oktober in de geschiedenis van de sloop van het weeshuis.

Katwijks cultuurgoed
In de jaren zestig en zeventig werd in Katwijk veel gesaneerd. Veel beeldbepalende straten en gebouwen verdwenen daardoor van de aardbodem. Tamelijk geruisloos eigenlijk. In ieder geval tot halverwege de jaren zeventig. Op dat moment stak het verzet de kop op. De oprichting van het Comité tot Behoud en Wederopbouw van Katwijk liet openlijk protest horen. Een roerige tijd volgde, met polemieken in de kranten en wethouders die zich geen raad wisten met de oplaaiende kritiek. De strijd bleef een poosje onbeslist. Maar de beschermers van het Katwijkse cultuurgoed trokken uiteindelijk toch aan het kortste eind. Het weeshuis moest plaatsmaken voor de nieuwe tijd.

“Ze luisterden niet”
In het RTV-Katwijk-geschiedenisprogramma Sporen van Vroeger komen enkel mensen uit de tijd aan het woord. Zoals Jos van der meer, oud-verslaggever voor het Leidsch Dagblad die dagelijks met de kwestie te maken kreeg. En kunstenaar Jan Noordhuis, één van de actievoerders uit die tijd. “De gevestigde orde in die tijd luisterde gewoon niet”, aldus Noordhuis. En Jos van der Meer: “De wethouder wilde me niet meer spreken. Hij kwam gewoon niet aan de telefoon.”

Kind in een weeshuis
Mooie beelden en oude foto’s passeren de revue in Sporen van Vroeger. Met daaronder radio-opnamen uit 1995 van een interview Van Sjaak Minnee met Kees van Beelen, die vroeger als kind zijn jeugd in het weeshuis doorbracht. Kees van der Plas van het Katwijks Museum vertelt meer over die geschiedenis.
De Sporen van Vroeger- aflevering over het weeshuis is vanaf maandag 3 oktober te zien rond de klok van 21.15 uur. De week daarna, vanaf 10 oktober is het programma te zien in de uitzendingen van 10.00 en 16.00 uur. Sporen van Vroeger wordt gemaakt door Jaap Arnoldus en Adri van Beelen.

Comments

comments

DELEN

4 REACTIES

 1. 3 oktober zal ik zeker de uitzending bekijken. Mijn opoe Agatha Schaap heeft 10 jaar in het weeshuis gewoond,van 1906 tot haar huwelijk met Jan van der Marel in 1916. Ze vertelde dat Kon. Wilhelmina het weeshuis bezocht en omdat zij de oudste was mocht ze de kon. een hand geven en deze gaf haar toen 25 gulden voor het weeshuis. Ze had veel goede herinneringen aan deze tijd De vader en de moeder waren goede mensen. In de kerk was een aparte bank voor de weeskinderen, allemaal in het zwart.Ieder meisje kreeg een jongen toegewezen waarvoor ze de kleding moest maken en onderhouden en ook de kousen breien.
  Op woensdagavond mochten ze op bezoek bij familie, de breikous ging mee en werd eerst opgemeten want je moest 5 cm. breien. Ope ging dan naar de zus van haar moeder,deze ging voor haar breien en zij kon de hort op.
  Maar oh, die zwarte kleren, op een keer lende ze gekleurde kleding van een vriendin, verkleedde zich in een slop en stopte haar weeshuiskleren onder en heg. Toen het tijd was om terug te gaan waren de zwarte kleren weg, meegenomen door een weesjongen die haar een poets wilde bakken. Als straf mocht ze de volgende woensdag niet weg.
  In oktober 1916 trouwde ze en verliet het weeshuis, toen ze vlak voor Kerst de weesvader tegenkwam, zei hij: Morgen wordt het varken geslacht en jij komt je deel halen.

  • Wat een leuk stukje over mijn oma! Al die dingen nooit geweten! Ik zal zéker kijken op 3 oktober.

 2. Het is toch wat. Dat geld belangrijker was dan historisch besef. En dat in het christelijke Katwijk…Ik dacht dat geld ‘werelds’ was ;-). Leren we van de fouten? Onder het tapijt schuiven is het makkelijkst. De zogenaamd christelijke partijen waren toentertijd ook in de meerderheid

 3. Dat was de tijdgeest. Ouwe meuk. We hebben er een prachtig gebouw voor terug gekregen. Modern. Niet blijven hangen in het verleden en jammeren. Vooruit kijken.

Comments are closed.