Hondenbezitters in Katwijk houden hun hond aan de lijn en ruimen de poep op. De opruimplicht geldt het hele jaar rond, zowel voor de bebouwde kom als op het strand. De aanlijnplicht geldt binnen de bebouwde kom behalve op aangewezen losloopgebieden. Dat is het uiteindelijke doel van het hondenbeleid van de gemeente Katwijk.

Helaas houdt niet elke hondenbezitter zich aan deze regels, met alle vervelende gevolgen van dien. Hondenpoep ontsiert voetpaden en grasvelden, het stinkt en kan onder je schoen mee naar binnen komen. Met de campagne ‘Houd het schoon, dat is gewoon!’ roept de gemeente hondenbezitters op om samen te werken aan een schoon Katwijk.

Ergernis nummer 1
Wethouder Jacco Knape: “Hondenpoep wordt vaak als ergernis nummer 1 genoemd. Toch is het moeilijk om het probleem de wereld uit te krijgen. Als wij en hondenbezitters de schouders eronder zetten moet het toch lukken om Katwijk schoon te houden?” De gemeente doet haar best om de overlast van hondenpoep zoveel mogelijk te voorkomen. Zo stelt zij zakjes beschikbaar om de hondenpoep op te ruimen. Hondenbezitters kunnen deze zakjes gratis ophalen op het gemeentehuis, bij de milieustraat en bij dierenspeciaalzaak Dobey de Wit, Kerkstraat in Rijnsburg.

Fijn buiten spelen
Voor kinderen is het fijn als ze buiten kunnen spelen zonder het risico dat ze in poep trappen of dat er een hond op ze af komt rennen. Niet alleen op de stoep maar ook op grasveldjes in de buurt. Er zijn kinderen die bang zijn voor loslopende honden.

Politiekids praten met baasjes van honden
De Politiekids van De Rutgerschool willen het daarom in hun volgende actie op woensdag 19 april met baasjes hebben over de regels: poep opruimen en honden aan de lijn. Hierbij zijn de demonstratie van de Dressuur Club en het oefenen van de gesprekken heel belangrijk als voorbereiding.” Op plekken zoals Jan Tooropstraat, Boulevard en Rijnmond waar vaak honden worden uitgelaten, proberen ze zoveel mogelijk baasjes aan te spreken, zodat zij en andere kinderen schoon en veilig buiten kunnen spelen.

Extra controles naleving hondenbeleid
Binnenkort worden weer in Katwijk verscherpte controles op het hondenbeleid uitgevoerd. Half februari gaan de GOA’s, soms ook in burger, weer op pad om te controleren of de opruimplicht en aanlijnplicht wordt nageleefd en honden niet worden uitgelaten bij speelplaatsen. Er wordt vooral gecontroleerd op locaties waarover afgelopen jaar veel hondenpoep klachten zijn gemeld.

Wat levert het allemaal op?
In de eerste plaats natuurlijk minder ergernis en een schonere woonomgeving voor iedereen. Kinderen hebben minder kans om ziektes op te lopen. Groenstroken worden weer groenstroken in plaats van poepstroken. Honden worden weer gezien zoals ze zijn, dieren die geen overlast veroorzaken, maar lieve dieren die met hun baasje een hoop plezier beleven.

Foto: Gemeente Katwijk