KATWIJK – Het bezoekersaantal op het zee-evenement in Katwijk overtrof de stoutste verwachtingen van de organisatoren: de Strandgroep van IVN regio Leiden. Het evenement trok in drie uur tijd naar schatting 500 tot 800 bezoekers.

Er was dan ook genoeg te doen voor de bezoekers, er werden drie excursies gegeven, waaronder een excursie met een sleepnet. Tijdens de kinderexcursie werden er enthousiast strandtuintjes gemaakt. Kinderen konden naar hartelust met een garnalennetje in zee vissen. Tijdens de puzzeltocht langs de kramen ontdekten de kinderen dat schelpen, net als bomen, jaarringen hebben, en waarom een platvis zulke scheve ogen heeft.

Bij een kraam met aquaria konden mensen levende baby-platvisjes en levende weekdieren bekijken, zoals de Amerikaanse zwaardschede die zich probeerde in te graven in zand of de alikruikjes, die het aquarium uit probeerden te kruipen. Voor de kraam met vissen was veel belangstelling, zo vaak krijg je niet de kans om te voelen waarom de huid van een haai vroeger als schuurpapier werd gebruikt. Of te zien en voelen waar de Stekelrog zijn naam aan te danken heeft. Ook de eikapsels die je op het strand kunt vinden van stekelrog en hondshaai konden bekeken worden.

Bij de kraam van Naturalis vertelden twee enthousiaste medewerkers over alle bijzondere vondsten uit zee, van mammoetkies tot balein van een walvis. Het Natuurcentrum was deze dag te klein voor alle volwassenen en kinderen die de naam van een schelp wilden opzoeken, de interessante vaste tentoonstelling bekijken of met schelpen knutselen. Velen verlieten met een zelf gemaakt schelpenschilderij, schelpenkoord of schelpenarmband het Natuurcentrum.

VIAPiet Broekhof