Binnen een maand tijd hebben ruim 160 mensen zich aangemeld om hun poep te doneren bij de fecesbank, die onlangs zijn deuren opende in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Er komen nog steeds aanmeldingen binnen, maar voorlopig zijn er genoeg donoren, aldus arts-microbioloog Liz Terveer.

Terveer is blij met het hoge aantal aanmeldingen, ook al blijkt dat ongeveer 95 procent van de donoren niet geschikt is. “Vorige week kregen we veel mails binnen, toen het nieuws over de fecesbank naar buitenkwam. De aanmeldingen stroomden binnen. Via sommige kanalen, zoals het journaal, kreeg men te weinig informatie over de donoreisen.’’ En dat zijn flink wat eisen. Donoren moeten onder meer jonger zijn dan 50 jaar, over een goede gezondheid beschikken, in de buurt van Leiden wonen en een regelmatige stoelgang hebben.

Toch heeft het LUMC inmiddels voldoende donoraanmeldingen binnen om voor de komende zes maanden een voorraad aan te leggen. Waarschijnlijk neemt de vraag daarna toe, vermoedt ze. De gezonde ontlasting kan in de toekomst wellicht worden ingezet bij andere aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn en chronische ontsteking van de dikke darm (colitis ulcerosa). Daar moet eerst wetenschappelijk onderzoek naar worden gedaan.