Nu de klok is teruggezet, wordt het ’s avonds vroeger donker. Inbrekers maken daar gebruik van. Wist u dat een inbreker maar 30 seconden nodig heeft om binnen te komen?

Duurt het langer, dan geeft hij het in veel gevallen op. Als u de juiste maatregelen neemt, geeft u een inbreker geen kans er met kostbare spullen vandoor te gaan.

Politie Hollands Midden en de gemeente Katwijk vragen uw aandacht voor inbraakpreventie. Zij sluiten hiermee aan bij de landelijke campagne van de overheid. Stel de tijdschakelaars van uw lampen opnieuw in. Denk ook aan buitenverlichting. Sluit uw ramen en deuren goed af, ook als u maar even weg bent. De gelegenheid maakt nog steeds de dief!

– Berg huissleutels uit het zicht en op een vaste plaats op.
– Berg ladders, vuilcontainers en andere dingen waar op geklommen kan worden goed op.
– Breng goed hang- en sluitwerk aan op uw ramen en deuren.
– Doe deuren altijd op slot. Juist als u maar even weg bent of even naar boven gaat.
– Laat geen geld, sieraden, telefoons of laptops in het zicht liggen.
– Haal de sleutel uit de binnenkant van het slot.
– Plaats sensorverlichting of een doorgangsmelder op inbraakgevoelige plaatsen.
– Sluit ramen en deuren waarop geen zicht is.
– Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt, ook tijdens uw afwezigheid.
– Kijk samen met uw buurt naar afwijkingen in uw wijk. Met een What’sApp-groep houdt u elkaar alert en verhoogt de sociale controle. Een afbeelding van een buurtgroep op woningen werkt ook preventief tegen inbraken.
– Plaats nooit berichten over uw vakantie of afwezigheid op sites die toegankelijk zijn voor onbekenden, zoals Facebook en Twitter.
– Gebruik registratiekaarten van de politie. Maak foto’s van waardevolle voorwerpen. Zo vergroot u de kans dat eigendommen terug gevonden worden.

Ziet u iemand zich verdacht ophouden bij woningen? Bel dan direct 1-1-2 en onthoud in ieder geval het signalement van de verdachte. Veel mensen denken dat dit nummer is bedoeld als er mensenlevens op het spel staan, maar u kunt het nummer ook bellen bij heterdaadsituaties. Zo vergroot u de kans dat de daders gepakt worden. ‘1-1-2 daar pak je dus ook inbrekers mee.’

Een ander project waarbij u een rol kunt spelen, is Burgernet. Dit is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie. Met Burgernet werken we samen aan de veiligheid in de buurt. In het geval van een inbraak krijgen Burgernetdeelnemers een oproep via hun (mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar een verdacht persoon of voertuig. Hoe meer mensen meekijken, hoe sneller een dader wordt gepakt. Geef u op via www.burgernet.nl.

Voor spoedeisende zaken belt u 1-1-2. Wilt u de politie spreken en is het geen spoed, bel dan 0900 8844. Op www.veiligheidswijzer.nl vindt u informatie over veiligheid en nuttige, concrete informatie en tips.