Donderdag j.l. heeft de gemeenteraad gesproken over de huishoudelijke zorg in de gemeente Katwijk. Met de decentralisatie die in 2015 zijn nieuwe weg moet vinden zijn er nog veel zorgen bij Hart Voor Katwijk.

De nieuwe WMO 2015 is nog maar een paar maanden van ons vandaan en dat zorgt bij de verantwoordelijk wethouder Mostert, maar ook bij de raad enorme tijdsdruk. Met een enorme hoeveelheid stukken met informatie worden de raadsleden overstelpt. Eén van deze stukken is de huishoudelijke verzorging in de gemeente Katwijk.

Op dit moment is de huishoudelijke zorg een individuele voorziening. Dit wil zeggen dat pér cliënt wordt bekeken welke zorg hij/zij nodig heeft en hoeveel uur. Zoals het er nu naar uit ziet gooit de Nederlandse rijksoverheid de huiselijke zorg op de schop. Onder het motto “zoek familie, buren en vrienden om uw huis schoon te maken”. De gemeente Katwijk en de wethouder vindt dit samen met de raad niet kunnen.

Er is lang gezocht naar een oplossing en deze lijkt er nu te zijn gevonden. De huishoudelijke zorg zal in 2015 worden ondergebracht als een algemene voorziening. Het woord zegt het al, algemeen, iedereen in de gemeente kan hier gebruik van maken alleen zult u hier zelf voor moeten betalen.

Ik hoor u denken…. daar heeft toch niet iedereen geld voor? Dat klopt. De gemeente zal voor de mensen met een klein inkomen zorgen dat ze hier een vergoeding voor krijgen. Dit heet ook wel een maatwerk voorziening. Hoe hoog de inkomensafhankelijke grens zal worden is nog niet duidelijk.

Hart Voor Katwijk heeft er donderdag op aangedrongen om op zeer korte termijn alle cliënten op de hoogte te stellen van de veranderingen die gaan komen. Hart Voor Katwijk heeft namelijk een aantal cliënten gesproken en deze weten nog niets van de veranderingen. Daarnaast, de aanbieders van de zorg kunnen of willen geen informatie geven in dit stadium. Hart Voor Katwijk ziet graag dat de wethouder de communicatie start met alle cliënten en deze op de hoogte stelt van de veranderingen.
Tevens heeft Hart Voor Katwijk (en andere partijen) de wethouder gevraagd om met Den Haag te gaan praten over de grote onzekerheid waar niet alleen de gemeente in verkeerd maar ook de cliënten. De informatie toestroom is tevens zo overweldigend dat het niet meer bij te houden is .

Hart Voor Katwijk is blij dat vele partijen de zorgen die we hebben steunden tijdens de vergadering. Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte van de voortgang.

Gijsbert Schrijvers
Hart Voor Katwijk