Iconen in katholieke kerk veel bekeken
,,Allemachtig, ik heb nooit geweten dat er zoveel regeltjes waren bij het schilderen van die iconen” en ,,Wat gaaf om te zien hoe bevlogen deze mensen met hun hobby aan de slag zijn gegaan”, waren zomaar twee reacties van bezoekers aan de iconententoonstelling. In ‘de kleine JOANNES’ naast de parochiekernkerk van de H. Joannes de Doper in Katwijk konden belangstellenden zaterdag 10 september op de Open Monumenten Dag met eigen ogen zien hoe iconen, geschilderd en geborduurd, tot stand komen. Iconen in vele soorten en maten waren te bewonderen en de maaksters hadden bij elke icoon wel een eigen verhaal.

Richard Hulmer, die in deze parochiekern de Open Monumenten Dag al vele jaren organiseert: ,,Met het landelijke thema ‘Cultuur en iconen’ was deze tentoonstelling natuurlijk een voltreffer. De dames Riet van Tol, Corry van de Plas en Wil Smit hebben iconen tentoongesteld. Mevr. Wil Smit heeft alle uren een demonstratie gegeven hoe een icoon al schilderend wordt opgebouwd. En mevr. Ineke Hulmer toonde geborduurde iconen en was nog druk doende om ter plekke de laatste hand te leggen aan een icoon. Deze dames kregen vele vragen, waarderende blikken en hele leuke reacties over hun hobby… het maken van iconen. Bezoekers wisten ook niet dat als een icoon door een priester werd gewijd de icoon echt aan zoveel voorschriften moest voldoen.”

Open kerk, ja gezellig!
Deze zaterdag was de r.-k kerk natuurlijk ook open en was Hulmer ook druk doende met het geven van rondleidingen. Er was tevens de mogelijkheid om de gewelven te bezoeken.
In de kerk zelf werd aandacht besteed aan de glas-in-loodramen, het rococo-altaar, het vergeten klokje, de kruiswegstaties en natuurlijk de totale architectuur van deze neogotische kerk. Ook bestond er de mogelijkheid om het Pels-orgel uit 1926 te bespelen. Hulmer: ,,Het mooiste vind ik altijd als ik bij de rondleiding vertel dat bij de kruiswegstaties pastoor Hendriks zichzelf heeft ingeschilderd zo ook de gezichten van wat parochianen, als ze er maar wat voor betaalden. Want het maken van deze staties kostte best wat naast de vele uren schilderwerk door deze pastoor.” De foto’s van deze Open Monumenten Dag zijn binnenkort te bewonderen op www.joannesdedoper.nl in de rubriek ‘Fotogalerij’.

Comments

comments

DELEN