KATWIJK – De gemeente wil de omgeving ‘Hartveilig’ maken door mee te doen aan het project HartveiligWonen. HartveiligWonen bestaat uit een reanimatienetwerk van vrijwilligers en Automatische Externe Defibrillators (AED’s). Dit netwerk biedt acute hulp in geval van een circulatiestilstand, ook wel hartstilstand genoemd. De gemeente start in 2018 met het opbouwen van dit belangrijke netwerk en zoekt daarvoor vrijwilligers en AED’s.

Jaarlijks worden er 15.000 mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand. Acute hulpverlening in de eerste 6 minuten is van cruciaal belang om de kans op overleven te vergroten. Het lukt een ambulance niet altijd om binnen dit aantal minuten bij een slachtoffer te zijn. Door mensen in de omgeving van het slachtoffer in te zetten voor de eerste acute hulpverlening, wordt de kans om een hartstilstand te overleven vergroot.

HartveiligWonen
Het project HartveiligWonen bestaat uit vrijwilligers die wonen en/of werken in de gemeente en die getraind zijn om te reanimeren en/of te defibrilleren. Bij een (vermoedelijke) hartstilstand worden deze vrijwilligers opgeroepen door de meldkamer van 112, via een app of sms. Ook krijgen ze de exacte locatie door, met routebeschrijving. De vrijwilligers verlenen acute hulp totdat het ambulancepersoneel dit overneemt.

Doet u mee?
Om het reanimatienetwerk op te bouwen zijn veel vrijwilligers en AED’s nodig. De gemeente is daarom op zoek naar mensen die een erkende reanimatie/AED-training hebben gevolgd of bereid zijn deze te volgen. Aan verenigingen, organisaties of particulieren die een AED in bezit hebben, wordt ook gevraagd dit apparaat beschikbaar te stellen voor HartveiligWonen.

Bent u in het bezit van een erkende reanimatie/AED-training of bent u bereid deze te volgen? Registreer uzelf dan als vrijwilliger. De gemeente, de inwoners en werkenden van de gemeente Katwijk zorgen er samen voor dat de gemeente Hartveilig wordt.

Op 16 januari van 19:30 (inloop vanaf 19:00 uur) tot 21:00 uur wordt er op het gemeentehuis een startbijeenkomst gehouden. U bent van harte welkom om deze bijeenkomst bij te wonen, ook wanneer u zich nog niet als vrijwilliger heeft aangemeld.

Comments

comments

DELEN