Heb je de rondslingerende kerstaanbiedingen net definitief opgeruimd, ploffen de verkiezingsfoldertjes voor de gemeenteraad alweer op de deurmat. Of we effe willen gaan stemmen. Nooit hoor of zie je die partijen op straat en als ze ons nodig hebben zijn ze er als de kippen bij. Straks wapperen ze weer met die flyers met een ‘big smile’ door het centrum. En ik maar denken dat besturen een serieuze zaak is.
Maar alle gekheid op een stokkie. Stemmen is belangrijk. Zal een bos aan de Zeeweg dan nou echt definitief veranderen als je straks op 21 maart a.s. mag kiezen welke vogels daar mogen fluiten? Denk het niet. Maar je kunt ze wel een bepaald toontje laten zingen. Door een positief signaal af te geven.

Kijk maar naar de Brexit. Veel jonge gasten in ‘Great Britten’ zijn met de stemming over uittreding uit de Europese Unie thuis blijven zitten. Hadden ze maar gestemd dan was alles anders relatief positief afgelopen. En nu klagen ze in die pubs.

De PvdA in de gemeente Aalten doet zelfs niet eens meer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, omdat er onvoldoende jongeren zijn. Wat is het toch wat. ‘Jongeren kunnen we helaas niet vinden’, zegt de fractievoorzitter. Gelukkig hebben we die in Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk wel. Chapeau! Dat mag je best zeggen.

Een paar jonkies bij de PvdA en ook bij talloze andere Katwijkse politieke partijen staan trouwens wel op relatief onverkiesbare plekjes en moeten naar een aantal brilduikers, tafeleenden of braamsluipers toekijken.

Worden dat straks ouderenpartijen voor jong bejaarden die in de kinderschoenen staan?
’Jongeren in de raad in plaats van een jongerenraad en maak verandering mogelijk’, zeggen die scheuten van de nieuwe volkspartij DURF daarom. Niet nog weer 4 jaar een bril uit Valkenburg of een poloshirtje uit Katwijk in de raad waar we al bijna 20 jaar tegenaan loeren, denken de groenlinkjes kennelijk. Praten over lokale paadjes en poepjes. Ze waren er helemaal definitief klaar mee.

Ja, als je wilt veranderen heb je durf nodig en moet je niet in je nest blijven plakken.
In elk geval kunnen we straks mooi de vogelkieswijzer van de gemeente eens doornemen.
Een ornithologische wandeling door een arboretum levert in het voorjaar altijd toffe kiekjes en oorstrelende klanken op maar ook een bomentuin moet je onderhouden.
Vlieg er eens uit en geef op 21 maart a.s. een fluitsignaal af. Positief definitief.

Bas Zweng
Katwijk aan Zee

Comments

comments

DELEN