KATWIJK – Toen wij, van DURF, begin april een uitgebreide brief met aanbevelingen naar de gemeenteraad stuurde hadden we goede hoop dat een aantal punten zouden worden overgenomen. In deze brief hebben wij onder andere gepleit voor een betere samenstelling van de gemeenteraad, meer huisvesting voor studenten, betere communicatie naar de inwoners toe en een vernieuwing van RTV Katwijk.

Wij hoopten dat als de raad meer aandacht zou gaan besteden aan deze onderwerpen de interesse en enthousiasme vanuit de bevolking voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zou gaan toenemen. Aangezien de raad momenteel minder dan de helft van de gehele bevolking in Katwijk vertegenwoordigd, is het broodnodig dat de opkomst volgend jaar hoger ligt dan drie jaar geleden. Inmiddels zijn we een dikke maand verder en hebben we van vier partijen een reactie mogen ontvangen. Jammer genoeg hebben we met twee raadsleden een inhoudelijk gesprek gehad en hebben we van twee andere partijen een reactie mogen ontvangen. Voor een belangrijk onderwerp als burgerparticipatie is dat natuurlijk erg summier. In de reacties viel ons voornamelijk op dat de partijen die hebben gereageerd zich vooral beperken tot jaknikken en geen inhoudelijke actie ondernemen. De partijen willen de plannen meenemen naar de gemeenteraadsverkiezingen voor volgend jaar. Een goede stap vooruit maar als we het opkomstpercentage willen verhogen voor volgend jaar moeten ze deze plannen niet op de lange termijn plaatsen. Het stemt zelfs tot een bepaald cynisme over de raad als Hart voor Katwijk, GemeenteBelangen, CU, SGP en D66 niet eens de moeite nemen om te reageren. Vinden zij het niet belangrijk om op zijn minst het gesprek aan te gaan? Volksvertegenwoordigers zouden het juist moeten waarderen als er mensen komen met suggesties voor beleid. Het ironische is dat deze partijen over zeven maanden weer uw stem zullen gaan vragen en zullen ‘proberen’ politiek en burger dichterbij elkaar te brengen. Die poging zal ongeveer de gehele campagne duren en eindigen op 21 maart 2018.

Het huidige college heeft als enige baat bij een status quo; een verhoogd opkomstpercentage kan ervoor zorgen dat zij hun meerderheid kwijt raken volgend jaar. Het lijkt erop dat er komend jaar weer niks gaat veranderen en het dus een herhaling van zetten wordt. Dit zou een slechte ontwikkeling zijn en daarom hopen wij dat er de komende tijd diverse initiatieven van burgers worden gestart om te participeren in de lokale politiek.

Sonny Spek en Danny Dubbeldam

Comments

comments

DELEN

8 REACTIES

 1. Prachtig dit! Ik vind het geweldig als jongeren weten wat ze willen: een doel, visie en missie (even ervan uitgaande dat die ‘opbouwend’ zijn) hebben en daar voor gaan! Een voorbeeld / inspiratie voor velen.

  • Lijkt me ook wel verstandig om te weten wat er in het verkiezingsprogramma staat voordat men iets geweldig vindt of succes toewenst.

  • Bedankt voor de motiverende reactie Ina! Momenteel zijn we al hard aan de slag om een verkiezingsprogramma te schrijven wat een groot gedeelte van Katwijk zal aanspreken. Input is altijd welkom!

 2. Welke flapdrollen zitten er achter durf? Ik zou zeggen: DURF te stoppe

  • Jan, ze zitten een beetje op internet. Voor het besturen van een gemeente dient men taaie voharding te bezitten die alle tegenspoed tart. Geleerd, praktisch en ook weer scherpzinnig en energiek. Dat ontbreekt deze durvers. Ze zijn nog onbezonnen.

   • Beste Huig en Jan,
    Wat een pessimistische boodschap. Wij van Durf willen de Katwijkse politiek nieuw elan geven. Wij zijn zeker niet onbezonnen. We lezen vele dossiers en volgen het politieke debat in Katwijk.
    Als je het hebt over scherpzinnig en energiek raad ik je aan om eens aanwezig te zijn bij een vergadering.
    Met vriendelijke groet,
    Sonny Spek en Danny Dubbeldam

    • De raad is als een Katwijkse kroeg. Aan het schap staan stevige houten krukken met daarop stevige Katwijkse zitvlakken. Ze zitten elke keer op dezelfde kruk met dezelfde opvattingen. Als een vreemde binnenkomt draaien ze zich allemaal om.

Comments are closed.