Op zaterdag 10 september zullen de twee Katwijkse organisten Floor van Rijn en Cornelis Schaap vanaf 16.00 uur hun kunnen tonen met werken van Bach, Hollandse meesters en de Franse Romantiek.

Ter gelegenheid van de Open Monumentendag is de Nieuwe Kerk van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken. De bekendste creatie van architect Jesse is een levend verhaal van een jonge onervaren architect die in één klap beroemd werd door het Katwijkse godshuis. Niet minder bekend is het Van den Heuvel-orgel (1983) dat het gebouw onder de kenmerkende dakconstructie huisvest. Zonder enige belemmering van geen enkele pilaar, is de historische orgelkas van Nolting (1822) te bewonderen.

Zelf spelen
Het binnenwerk van Van den Heuvel is tevens te beluisteren en te bespelen. De hele dag door mag iedereen op de orgelbank plaatsnemen of gewoon een kijkje nemen. Vanaf 16.00 uur is er een gratis orgelconcert waarin Floor van Rijn (één van de vaste organisten van de Nieuwe Kerk) en Cornelis Schaap het instrument in al haar kleurrijkdom presenteren. Dat doen ze met wie anders dan de grote Bach. Van eigen bodem klinkt een psalmbewerking van de ooit befaamde Bavo-organist Cor Kee. De Romantiek van het programma kleurt vooral Frans. Maar ook van Duitsen bloed horen we een bekende melodiebewerking van Karg-Elert. Met onze eigen Andriessen en zijn eerste koraal is de stap naar César Franck snel gemaakt. Van hem klanken uit de beroemde Grande Pièce Symphonique. Verder hoort u van de Franse wall of fame werken van Vierne, Duruflé en Langlais. Kortom, een gevarieerde orgelmaaltijd zal worden voorgeschoteld met lichte en pittige kost.

De kerkdeuren zijn vanaf 10.00 uur geopend. Vanaf 15.45 uur krijgt u een programmablaadje van het concert.
Zelf ook een keer het Van den Heuvel-orgel in alle rust bespelen? Dat kan! Bekijk de voorwaarden hiervoor op de website: www.sonk.nl

Floor en Cornelis 7

Foto: Organisten Floor en Cornelis

Comments

comments

DELEN