Vrijdagavond 28 oktober reciteert Peter Van de Velde, organist van de Kathedraal te Antwerpen, in de Nieuwe Kerk. Op het programma staan diverse Belgische composities.
Het programma wordt geopend met de grootse Sonata Eroïca van Joseph Jongen. Dit heldhaftige werk zit vol met strakke vormen welke elkaar afwisselen middels heftige volumewisselingen. We horen alles wat een dramatisch werk nodig heeft. Een hoogtepunt uit de romantische orgelliteratuur. Evenals Joseph Jongen werd ook César Franck geboren en getogen in Luik. Van laatstgenoemde werd het Troisième Choral geprogrammeerd.

Het programma vervolgt met het Bachkoraal “Komm Süsser Tod”. Virgil Fox veramerikaniseerde dit koraal op een zoete, populistische wijze, geïnspireerd door orkestdirigent en arrangeur Stokowski. We horen ‘hoop’ in deze transcriptie. In het laatste programmaonderdeel, Dupré’s ‘Matthäus Passion’ voor orgel, horen we eigenlijk hetzelfde: hoop. Op symfonische wijze worden diverse basale liederen geciteerd uit de christelijke historie: Symphonie-Passion.

Het concert vangt aan om 20.15 uur. Kinderen tot 12 jaar hebben vrij entree. Parkeren op het kerkplein is gratis. Zelf ook een keer het 80 stemmen tellende Van den Heuvel-orgel bespelen? Dat kan! Meer info op: www.sonk.nl

Comments

comments

DELEN