Theme from “Summer of ’42”

Big Bossa

Vandaag was er een aangepaste uitzending i.v.m. het overlijden van de meester op de harmonica: Toots Thielemans. Hij overleed vanmorgen in een Brussels ziekenhuis op 94 jarige leeftijd.  Hij was geboren in 1922. Toots heette officieel  Jean Baptiste Frederic Isidor baron Thielemans, maar daar hij veel in de VS opgenomen had en daar grote bekendheid genoot, koos hij voor de beter in het gehoor liggende naam Toots. Zijn bekendste compositie is het veel uitgebrachte en gekopieerde Bluestte, maar Toots heeft ook zijn sporen verdiend als componist van beroemde films (Midnight Cowboy en Turks Fruit), en beroemde tunes (Baantjer, Sesamstraat en Witse). Hij heeft vele onderscheidingen gekregen en is een voorbeeld voor menig jazzartiest, waar hij mee samenspeelde (Pat Metheny, Charlie Parker, Jaco Pastorius, Billie Joel, Ella Fitzgerald, Marc Johnson, Rita Reys, Hein van der Geyn en vele, vele anderen). Toots trad niet meer op sinds 2014, maar zijn muziek, die diverse stijlen omvatte, zal nog vele, vele jaren door leven.

De bovenstaande geluidfragmenten zijn hier een voorbeeld van

 

 

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER