Wethouder Jacco Knape van de gemeente Katwijk heeft vrijdag 28 augustus het officiële startschot gegeven van het allereerste Grondstofjuttersproject.

De wethouder werd daarin bijgestaan door groep 8 van de Farelschool. Grondstofjutters is een innovatief, duurzaam initiatief waarbij strandbezoekers en wandelaars afval kunnen verzamelen in speciale tassen. Het afval wordt ingezameld en ingezet als grondstof voor nieuwe producten. Katwijk is daarmee het eerste zogenaamde ‘circulaire’ strand in Nederland.

Jacco Knape: “Het strand is voor Katwijk zeer waardevol. We zijn dan ook trots dat het eerste Grondstofjuttersproject op onze stranden van start gaat. Het jutten van grondstoffen is niet alleen goed voor de conditie van het strand maar levert ook duurzame grondstoffen op voor nieuwe producten. Daarnaast is het leerzaam voor de kinderen en ben ik blij om te zien dat zo veel lokale ondernemers zich aansluiten.”

In de maanden september en oktober liggen zo’n 500 juttassen klaar om gevuld te worden met grondstoffen (afval). Deelnemers die de juttassen inleveren bij deelnemende strandpaviljoens krijgen koffie of thee en gebak als bedankje. Deelnemende kinderen worden beloond met een ijsje. De tassen kunnen worden opgehaald bij de deelnemende strandpaviljoens en campings: Willy Zuid, ‘t Centrum, Het Strand, Het Wandvelt, Camping Noordduinen en Camping Zuidduinen.

Initiatiefnemer van Grondstofjutters Noortje Schrauwen: “We zijn enorm benieuwd naar de hoeveelheid afval die er verzameld gaat worden, hoeveel grondstofjutters komende twee maanden zullen jutten en wat de ervaringen zijn! Die ervaringen nemen we mee naar gemeenten die ons intussen al uitnodigden om ons concept te presenteren. Grondstofjutters langs de hele Nederlandse kust, daar gaan we voor!”