OEGSTGEEST – Tegenover het geboortehuis van Jan Wolkers in de Deutzstraat in Oegstgeest komt een meer dan levensgrote herinnering aan deze beroemde Oegstgeester schrijver, beeldhouwer en schilder. Het Cultuurfonds Oegstgeest heeft het initiatief genomen voor de muurschildering van zijn gedicht ‘De Herinnering’.

Wolkersweek
Het muurgedicht zal op donderdag 26 oktober, de geboortedag van Jan Wolkers, worden onthuld in aanwezigheid van zijn weduwe Karina Wolkers, en Onno Blom, de biograaf van Jan Wolkers. Het is een van de hoogtepunten van de Wolkersweek, die in oktober wordt gehouden in Oegstgeest. Een ander hoogtepunt in die periode is de expositie van schilderijen van Jan Wolkers, die van 18 tot en met 26 oktober wordt gehouden in kasteel Oud-Poelgeest.

Blinde muur
Wolkers werd geboren boven de comestibleszaak (‘fijne eetwaren’) van zijn vader aan de Deutzstraat 7 in 1925. Na een recente planologische vernieuwing is op nummer 8, tegenover zijn geboortehuis, een blinde muur ontstaan, die zich volgens het Cultuurfonds uitstekend leent voor een muurgedicht. De eigenaar van het pand, omwonenden, de gemeentelijke welstandcommissie en de weduwe van Jan Wolkers, Karina Wolkers, hebben allen hun goedkeuring aan het plan gegeven.

Tegen-Beeld
Het schetsontwerp voor het muurgedicht is gemaakt naar idee van en in samenspraak met Ben Walenkamp van de stichting Tegen-Beeld, die in Leiden al ruim 100 muurgedichten heeft aangebracht. Op 25 september start de uitvoering: eerst wordt de muur gerestaureerd, vervolgens schildert Jan Willem Bruins het gedicht.

Comments

comments

DELEN