Jeugdsoos De Peuk stopt gedwongen met ophalen oud papier

Per 1 december stopt jeugdsoos De Peuk in Valkenburg met het ophalen van oud papier in Valkenburg. Dit is het gevolg van nieuw beleid van de gemeente Katwijk.

Het is een vertrouwd beeld in Valkenburg: de vrijwilligers van De Peuk die met een vrachtwagen door het dorp rijden om huis-aan-huis oud papier op te halen. Zij doen dat al 37 jaar, steevast om de week. Uit de opbrengsten werd een belangrijk deel van de hypotheek van het pand aan het Rekreatiepad betaald. Daar komt dus nu een einde aan.

Tot nu toe kreeg de Peuk een arbeidsvergoeding van de gemeente Katwijk voor het ophalen van het oude papier. Daarnaast verkocht de Peuk zelf het papier aan een handelaar. Vanaf nu vergoedt de gemeente het werk van de vrijwilligers niet meer en kan De Peuk het papier inleveren bij de gemeente voor een vergoeding die ervoor zorgt dat de inkomsten uit oud papier voor de Peuk met circa 70% naar beneden gaan.

“Niet meer de moeite waard”, zegt voorzitter Richard Volwater. “We hebben het er met zijn allen over gehad, en we hebben besloten om te stoppen. Er gaat heel veel tijd in zitten. Onze vrijwilligers zijn daar elke twee weken een hele avond mee bezig. Zeker als ze het druk hebben met hun gewone werk overdag en moeten haasten om op tijd op de vrachtwagen te staan, dan moet je constateren dat ze er best veel voor over hadden. Met het ‘aanbod’ van de gemeente Katwijk is de motivatie weg.”

Wel blijft de container voor oud papier op het terrein bij De Peuk staan. Daar kan nog steeds oud papier in worden gedeponeerd. Dat papier gaat overigens voor de nu afgesproken prijs naar de gemeente Katwijk. De inspanningen die daarmee gemoeid zijn, liggen veel lager dan bij het huis-aan-huis ophalen. Het aanbieden van de container wil De Peuk graag blijven doen.
Voor De Peuk is het nu wel zaak om te zoeken naar andere bronnen van inkomsten, zodat voldaan kan blijven worden aan de hypotheekverplichtingen.

Op dinsdag 24 november rijdt De Peuk voor de allerlaatste keer door Valkenburg om oud papier op te halen.