Zie en ontdek als ouder dat je kind prachtig kan redeneren, complexe problemen kan oplossen, creatieve gedachten kan formuleren, en daarbij ook nog eens onderzoekend speelt en sprankelt!

Volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten zijn alle kinderen nieuwsgierig. De kunst is om deze nieuwsgierigheid te ontdekken (door ouders) en vervolgens tot volle wasdom te laten komen. Daartoe zijn de volgende ingrediënten nodig: een kind, een uitdaging gesteld door een volwassene, en ideeën welke vraag wanneer gesteld kan worden. Dat houdt in dat je begint met verkennende vragen zoals: wat denk je dat het is, of hoe het werkt.

Dit soort vragen bevordert de ontwikkeling van de ‘baas’ van je hersens: de executieve functies. Na de verkenning gaan we gerichte vragen stellen die doen en denken op de proef stellen. Daarbij is doorslaggevend dat er al spelend gevraagd wordt: door met ‘iets’ te spelen, en daar uitdagende vragen bij te stellen worden logisch redeneren en probleem-oplossen en ‘out-of-the-box’ denken ontwikkeld. Gewoon door te spelen!
Een tweede hersenaspect waarop dit spelen een gunstige uitwerking heeft is dat de gebruikelijk verdwijning van veel niet gebruikte ‘synapsen’ (hersencelverbindingen) wordt afgeremd. Mooi hè?
Maar misschien het allermooiste: “ik wist niet dat spelen met je kind zó leuk kan zijn!”

Laat je inspireren door je jonge kind! Benut de natuurlijke nieuwsgierigheid en verwondering om redeneer-talenten te ontwikkelen. Zie waarom jonge kinderen de echteontdekkers en onderzoekers zijn. Profiteer van jarenlang onderzoek.

Begin februari 2016 wordt alweer de 7e JOA (jongeouderacademie.nl) gehouden voor ouders in de ruime regio Katwijk/Noordwijk. In vergelijking met de vorige is er sprake van:
NIEUWSTE hersenonderzoek ontwikkelingen/NIEUW Speelgoed/NIEUW goede vragen
NIEUW: Virtuele JOA/NIEUWE clips/NIEUW Speelgoed clips

En dat allemaal geheel kosteloos: twee inspiratiebijeenkomsten in de avond, en één middag samen met je eigen nageslacht spelen. Sprekers: Frum van Egmond & Jan de Lange, beide wetenschappers, de één uit Noordwijk, de ander uit Katwijk.
2 febr. 19.30/21.30 – 10 feb. Speelmiddag 14.30/17.00 – 18 feb. 19.30/21.30 bij DECOS in Noordwijk. Ondersteund en mede mogelijk gemaakt door DECOS, Gemeente Katwijk, Gemeente Noordwijk.

Aarzel niet: zowel je kind als jij worden slimmer door spelen! Aanmelden: jongeouderacademie.nl

Bijlage FOTO’s van Bob Huisman Bobvision.nl