KATWIJK – Jongeren beginnen later met seks dan in het verleden, ze vinden seks fijn en het aantal jongeren dat homoseksualiteit afkeurt is gedaald. Grensoverschrijdend gedrag blijft een punt van zorg en dat geldt ook voor sexting. Dat zijn een paar conclusies uit het derde landelijke onderzoek naar seksueel gedrag van jongeren ‘Seks onder je 25e’. Ook de GGD Hollands Midden heeft aan dat onderzoek meegewerkt.

Positieve ontwikkelingen
In vergelijking met de landelijke uitkomsten verschillen die van jongeren uit Hollands Midden niet veel. Jongeren hebben tussen hun 18e en 19e voor de eerste geslachtsgemeenschap, dat was in 2012 nog rond het 17e jaar. Dit is volgens de GGD een gunstige ontwikkeling, omdat ‘oudere’ jongeren weerbaarder zijn. Dat wil zeggen ze zijn beter in staat zich te beschermen tegen soa en ongeplande zwangerschappen. Daarnaast geeft 95 procent van de jongens en 91 procent van de meisjes in Hollands Midden aan te genieten van seks.
Jongeren in Hollands Midden zijn toleranter geworden naar jongens die in het openbaar met elkaar zoenen. Eén op de vijf jongens en één op de tien meisjes geeft aan dit een probleem te vinden, terwijl dit in 2012 nog de helft van de jongens en een kwart van de meisjes was.

Punten van aandacht
Extra aandacht en voorlichting blijven nodig voor jongeren die op jonge leeftijd hun eerste seksuele ervaringen hebben en dan minder weerbaar zijn. Ook moet er aandacht blijven voor jongeren die te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Al blijkt dat in onze regio het aantal jongeren dat dit overkomt iets is gedaald. Drie procent van de jongens en bijna vijftien procent van de meisjes geeft aan dit gedrag te hebben ervaren.

Verder is te zien dat meer jongeren aan sexting doen; het versturen van seksueel getinte beelden, filmpjes of teksten via internet of sociale media. Bijna 17 procent van de jongens en 15 procent van de meisjes hebben in het afgelopen half jaar een naaktfoto of seksfilmpje aan iemand gestuurd. Het is belangrijk dat hier aandacht voor is, want één op de vijf jongens en ruim de helft van de meisjes heeft een negatieve ervaring met sexting. Het gaat dan vaak om het delen van die beelden met derden.

Comments

comments

DELEN