In Buurtcentrum De Schelp, Suurmondstraat 1 te Katwijk bruist het van activiteiten georganiseerd via het jongerenwerk en wijkwerk van Welzijnskwartier, maar ook het vrouwencentrum Femke en de formulieren brigade zijn er actief. Er is veel ruimte voor initiatieven vanuit de bewoners uit de wijk.

Cor van Duijvenbode, jongerenwerker bij Welzijnskwartier, : “In de wijk rondom het buurtcentrum zijn veel allochtone jongeren op straat te vinden. Deze jongeren zijn door ons als jongerenwerkers toe geleid naar het buurtcentrum. Deze toeleiding, onze bezoeken aan basisscholen en voortgezet onderwijs in de wijk en het vraaggericht organiseren van diverse (culturele en sportieve) activiteiten heeft inmiddels een grote groep vaste bezoekers opgeleverd. Zowel jongens als meiden in de leeftijd van 11 tot 18 jaar. Twee middagen per week (maandag en woensdag) draait het jongerenwerk een inloop waarbij de jongeren deel kunnen nemen aan verschillende activiteiten of gezellig bij elkaar kunnen komen. Wekelijks wordt een meidencafé voor meiden van 13 tot 16 jaar georganiseerd met ruimte voor activiteiten gericht op thema`s en cultuur en is er een kookcafé voor tieners van 11-18 jaar met aandacht voor gezonde voeding. Als jongerenwerk ondersteunen we ook initiatieven van jongeren zelf voor activiteiten.”

16+activiteiten
Het jongerenwerk in het buurtcentrum is enorm populair geworden onder jongeren en de activiteiten worden goed bezocht. Cor; “In 2015 zijn we als jongerenwerker gestart om een aantal jongeren toe te rusten om zelf als vrijwilliger activiteiten te gaan draaien. Met een plan van aanpak zijn we in maart 2016 gestart met een avond voor 16+ jongeren .
Al snel groeide het aantal bezoekers uit naar een groep van 20 vaste bezoekers op de vrijdag avond van 19.00 tot 23.30 uur. De door ons hiervoor toegeruste vrijwilligers vinden het leuk en de jongeren hoeven niet op straat te hangen. De avond wordt nu gedraaid voor en door jongeren. Er zal in de toekomst steeds meer een verbinding gemaakt worden met de 16+ activiteiten. Hier ligt een belangrijke taak voor ons als jongerenwerkers. Daarbij zal extra aandacht gegeven worden aan het verbeteren van de contacten tussen autochtone en allochtone jongeren in de wijk en in het centrum.”
Start van Café voor jongeren met een lichte beperking
Cor: “In Buurtcentrum De Schelp zijn we gestart met een zogenaamd LVB Caféavond ,speciaal voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking. Onder begeleiding van een jongerenwerker en vrijwilligers kunnen jongeren gezellig onder elkaar chillen of laagdrempelige activiteiten doen. Jongeren kunnen ook ervaren wat het is om achter de bar te staan en met geld om leren gaan. Zo proberen we een ieders talent te ontwikkelen en het iedereen naar hun zin te maken tijdens deze avond. Deze activiteit wordt druk bezocht en deelnemers en ouders zijn er erg enthousiast over. De avond wordt naast de jongerenwerker ondersteund door ouders van deelnemers en jongeren uit de wijk die als vrijwilliger meehelpen. Elkaar ontmoeten, het gezellig hebben , daar gaat het om op deze avonden. De activiteit die dan plaats vind is het middel om dat te bereiken.”

Meer weten over het jongerenwerk in Katwijk? Check dan regelmatig de facebook pagina Jongerenwerk Welzijnskwartier KRV of www.kattuk.nl

Comments

comments

DELEN