Dit jaar bestaat het onderwijsproject ‘Adopteer een monument’ 30 jaar. Het jubileum wordt met zo’n 600 leerlingen gevierd op 8 december in de Theaterhangaar te Katwijk, met een bijzondere bijdrage van de cast van Soldaat van Oranje – De Musical.

Dankzij ‘Adopteer een monument’ leren basisschoolleerlingen al 30 jaar over de traditie van herdenken en herinneren van de Tweede Wereldoorlog. Bij dit project zijn inmiddels 1500 basisscholen aangesloten. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil tijdens het jubileumevenement op 8 december met de leerlingen nadenken over hoe scholen de kinderen meer bewust kunnen maken van het belang van herdenken en herinneren.

Programma 8 december
Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Fred Boot, producent van Soldaat van Oranje – De Musical openen de middag. De cast van Soldaat van Oranje – De Musical zingt ter gelegenheid van deze bijzondere dag twee liedjes uit de voorstelling en er is toneel van Theater Na de Dam. Met behulp van een interactieve quiz via smartphones en tablets kunnen de leerlingen tijdens het programma meedenken over thema’s als herdenken, herinneren en vrijheid. Deze informatie gebruiken we voor de doorontwikkeling van het project.

Over het project
Het landelijk onderwijsproject Adopteer een monument biedt basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 de mogelijkheid in hun eigen dorp of buurt een oorlogsmonument of oorlogsgraf te adopteren. Kinderen leren door dit project meer over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en bijbehorende rituelen. Scholen organiseren zelf een herdenking bij ‘hun’ monument; ze leggen onder meer een bloemstuk bij het monument en dragen bijvoorbeeld gedichten voor.

Foto: Pvt Pauline via Wikipedia