Tweede Kamerlid Marit Maij was op 26 oktober te gast bij PvdA Katwijk. Maij heeft voor de PvdA de portefeuille Europa. Samen met Pieter Omtzigt (CDA) informeert ze de Tweede Kamer over de Britse uittreding uit de Europese Unie. “We volgen de Brexit intensief en kijken wat dit betekent voor Nederland.” Marit Maij wilde graag weten wat de Brexit betekent voor onder andere Katwijkse vissers en Rijnsburgse en Valkenburgse lijnrijders. De PvdA Katwijk informeerde haar over zaken die voor hen van belang zijn, zoals de koersdaling van het Britse Pond, de situatie in Calais en het recht om te vissen in Brits water. De partij zal haar ook in contact brengen met ondernemers en werknemers in deze sectoren.

Europa dat werkt
Maar het ging niet alleen over de Brexit. Hoe staat de PvdA tegenover de Europese Unie? Marit Maij: “Wij kiezen voor een beter Europa dat werkt voor mensen. We kiezen voor een Europa dat zorgt voor meer banen in Nederland, dat banken en bonussen aanpakt en dat oneerlijke verdringing van werk tegen gaat. Samen laten we banken weer werken voor de klant in plaats van voor de eigen winst. Europa gaat om mensen, niet alleen om de markt.”

Mensen bij elkaar brengen
Maij, dochter van oud-CDA-minister Hanja Maij-Weggen, zit sinds 2012 in de Tweede Kamer. “Ik maak me zorgen om het diepe wantrouwen tussen landen, religies en bevolkingsgroepen, om rechten van vrouwen en van vluchtelingen. De sociaaldemocratie moet mensen bij elkaar brengen.” Heel specifiek ging ze in op de situatie in Hongarije en Turkije. “In Zuid-Oost Turkije is de mensenrechtensituatie zeer zorgelijk. Europa mag daar niet bij wegkijken.” Hongarije wil alleen de lusten en niet de lasten van de Europese Unie. Maij: “Dat kan niet. ‘Flexibele solidariteit’ en ‘ieder-voor-zich’ horen niet in de EU.”

Comments

comments

DELEN