Onlangs bracht CDA-Kamerlid Mona Keijzer een bezoek aan Katwijk. Samen met een tiental CDA’ers uit Katwijk en omstreken sprak zij met de Interkerkelijke Werkgroep Asielzoekerscentrum Katwijk (IWAK), de stichting Achtzaam en Herberg Welgelegen. De CDA’ers waren onder de indruk van deze maatschappelijke initiatieven.

De IWAK is eind 2008 opgericht vanuit de kerken. Bestuurslid Rosaline van Helden vertelde over de vele activiteiten, die in de voormalige marinekapel worden georganiseerd voor de circa 1200 bewoners van het nabij gelegen asielzoekerscentrum. Kinderclubs, kledingwinkel, taal- en fietslessen en de jaarlijkse kersttasjesactie. “Onlangs werden we verrast door een bezoek van de koning. Een enorme blijk van waardering voor onze vele vrijwilligers”, aldus Van Helden. Mona Keijzer was onder de indruk van deze interkerkelijke samenwerking.

Van eenzaam naar achtzaam
Anderhalf jaar geleden startte de Katwijkse Mirjam Paap de stichting Achtzaam. Haar doel is het bestrijden van eenzaamheid. “Eenzaamheid is van alle leeftijden. Wij werken aan een achtzame samenleving, waarin mensen weer aandacht voor elkaar hebben”, aldus Paap. Inmiddels heeft Achtzaam al een aantal mensen met elkaar in contact gebracht. Onlangs werd de Week van de Achtzaamheid georganiseerd om mensen met elkaar te verbinden. Na een succesvolle start in Katwijk wil Achtzaam nu regionaal en nationaal aan de slag. Paap deed een beroep op het CDA om samen te werken. Dat vond weerklank. “Onlangs hebben wij in de raad gepleit voor het bestrijden van eenzaamheid. Daar komen we zeker op terug”, zei de Katwijkse CDA-fractievoorzitter Jonathan Weegink.

Excellente zorg, betaalbaar voor iedereen
Martin Noort is bedrijfsleider van Herberg Welgelegen. Hij vertelde over het ontstaan van deze bijzondere plek aan de Oude Rijn in Valkenburg. Ondernemer Cees van der Meij kocht het monumentale pand, waarna het grondig werd verbouwd. Begin vorig jaar opende Welgelegen haar deuren. Het biedt een uniek concept, waar op een ondernemende, innovatieve manier zorg wordt gegeven en commerciële activiteiten bijdragen aan betaalbare hoogwaardige zorg. “We willen zorg aanbieden met tijd en aandacht voor mensen”, aldus Noort. Welgelegen biedt dagbesteding en kort verblijf voor zorgbehoevenden en mantelzorgers. Maar ook speciale avonden, waarop mensen voor een bescheiden bedrag samen van een heerlijke maaltijd kunnen genieten. Daarnaast is er de mogelijkheid om te vergaderen en om te overnachten. Tijdens de afsluitende rondleiding raakten de CDA’ers onder de indruk van de prachtige en rustieke sfeer van het pand.