Tweede Kamerlid Mona Keijzer (CDA) heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van het aftreden van de voltallige Katwijkse Adviesraad WMO.

Sinds vorig jaar zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Hierin is geregeld dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor, onder andere, huishoudelijke hulp voor veelal ouderen. De overheveling ging gepaard met flinke bezuinigingen op de hulp.

De Adviesraad WMO Katwijk stelt nu dat de gemeente haar taak niet goed heeft gedaan. De gemeente heeft alle hulpvragers gecategoriseerd als ‘algemene voorzieningen’, er is dus geen individueel onderzoek gedaan naar de hulpbehoeften voor individuen. Dit leidde tot hulpvragers die opeens hoge eigen bijdragen moesten betalen. Bezwaarmakers werden doorgestuurd naar de bezwaarcommissie.

De Centrale Raad van Beroep heeft onlangs geoordeeld dat aanvragen op grond van de WMO 2015 per individueel geval beoordeeld moeten worden. De gemeente verzaakt dit volgens de Adviesraad.

Keijzer vraagt de staatssecretaris van VWS nu ondere andere op welke wijze en binnen welke termijn het gemeentebestuur gestuurd wordt om de WMO correct uit te voeren. Wethouder Gerard Monstert zegt tegen het Leidsch Dagblad dat Katwijk voldoet aan de door de Centrale Raad van Beroep geformuleerde kaders voor de WMO 2015.

Comments

comments

DELEN