KATWIJK – Al lang leefde bij het Katwijks Museum de wens om meer aandacht te besteden aan Katwijk aan den Rijn. Na jaren van voorbereiding is de herinrichting van de zaal Katwijk aan den Rijn gereed. Nou ja, bijna. Maar wel gereed genoeg om deze afgelopen vrijdag met een officieel tintje in gebruik te nemen.

Voorzitter I.J.W. Schonenberg: “Katwijk aan den Rijn heeft in de historie een belangrijke rol gespeeld, alleen al gelegen aan het feit dat het qua historie ouder is dan Katwijk aan Zee. Het bestuurlijk centrum was gevestigd in Katwijk aan den Rijn.” Wethouder Knape luidde de Katwijk aan den Rijn-zaal in met een voorzichtige slag op het Angelusklokje, dat in de tentoonstellingsruimte een prominente plek heeft gekregen.

Het Angelusklokje
Het Angelusklokje is één van de oudste en meest kostbaarste items uit de collectie. Het werd in 1530 gegoten en werd gebruikt bij de rooms-katholieke kapel voor de leprozenbehuizing. Het klokje heeft daarna een zwerftocht gemaakt en kwam in de Groote Steeg terecht. Het klokje ontsnapte aan de vergetelheid dankzij de beheerder van het Katwijks Museum, die hem vond tussen allerlei oude spullen.

Blauwe Tram
De nieuwe zaal bevat onder andere een grote muurschildering en een maquette van Katwijk aan den Rijn. De maquette is nog niet helemaal af, maar wanneer de modelbouwer zijn werk voltooid heeft, zal het Blauwe Trammetje weer gaan rijden.