In de eerste aflevering van een nieuwe serie Katwijk Centrael nemen de makers Ruud Minnee, Adri van Beelen en cameraman Jaap Arnoldus een kijkje in Haarlem, op zoek naar Jos Wienen met de prangende vraag: Kan Wienen al een beetje wennen? Nou, dat valt bepaald niet mee.

 Volgende week is het eindelijk zover. Dan kan iedereen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg na ruim twee jaar weer genieten van een gloednieuwe aflevering van het satirische programma Katwijk Centrael. Waarin natuurlijk volop aandacht is voor Katwijkse zaken. Met onder meer de ouwe getrouwen Kees an de wal en Leu en Lenie.

De makers van Katwijk Centrael kwamen in 1995/1996 met het programma Kustgangers, dat meteen al patent had op kolderieke, absurdistische humor en klassiekers bracht als ‘De verschrikkelijke strandkip’ en de mannetjes ‘from Lowestoft’ die in een rubberboot, op de muzikale klanken van Vera Lynn de oversteek waagden en bij stormachtig weer in de Uitwatering aankwamen. In 1999 werd het programma omgedoopt in Katwijk Centrael, met een aantal afleveringen die ook onder de naam De Wip en de Wap Show werden uitgezonden.

In Katwijk Centrael zagen types het levenslicht als Ome Piet en Tante Nel, schaduwwethouder Dubbeldam, de heren De Geek en Bekkenbreed, Kees an de wal, de waterdrager, Kuyt en Kruyt, de mannen van de Binnenlandse Veiligheids Dienst, de mannetje in ’t Skuurtje en Leu en Lenie. Stuk voor stuk tamelijk vreemde figuren die Katwijk op de hak namen.

Een deel van hen komt weer terug in een aantal nieuwe afleveringen die vanaf deze maand worden uitgezonden. Zo denkt Gijs van ‘Kees an de wal’ dat hij nu definitief kan binnenlopen en gaan Leu en Lenie in het kader van zorgen voor de medemens een oude man helpen bij het huishouden. Dat sommige mensen, lees Leu, een heel andere opvatting hebben over het begrip ‘zorgen’ wordt pijnlijk duidelijk. Ook de oudere jongeren Henkie en Nelis zijn weer van de partij. Zij gaan op zoek naar ander vertier dan het oude vertrouwde zuipe, slope, wijve.